От х:

Днес в x:

Щъркел единак забрани мартениците в Подкрепа

Щъркелът кацнал вчера следобед до къщата на семейство Христови


Щъркел забрани мартениците в Подкрепа далеч преди да дойде времето им. Вчера около 3 следобед голям екземпляр от вида „голяма бяла с червен клюн“ е направил няколко изразителни пируета над селото, колкото да го забележат всички, и се позиционирал на едно от многото гнезда в селото. Подкрепа може би е с най-многото щъркелови гнезда на глава от населението - има поне 6 големи, плюс още няколко полузавършени върху поставките на ЕВН. В селото живеят не повече от 200-300 души и всички са видели „лелека“. И са в недоумение какво трябва да се прави с тазгодишните мартеници.

Съгласно народната традиция, нарицателната за България червено-бяла връвчица се носи до първото зърване на щъркел, а после се поставя под камък или върху цъфнало дръвче за плодородие. Щъркелът обаче цъфнал далеч преди цъфването на каквото и да е било. Днес култовия герой на социалистическия Сънчо отсъстваше, вероятно в търсене на заблудени змии и гущери. По описанието на семейството на Христина и Антон Христови, до чийто дом свил гнездо пернатият, птицата била зрял екземпляр, но не от старите и немощни, които понякога изостават от есенната миграция на юг. Такива зимни щъркели е имало и преди, но никога в началото на новата година.

Според местни обаче, дошлият единак е коренен жител на селото. Дълги години той долитал, придружен от женска, но веднъж тя не дошла на мястото на срещата. Вместо това на тяхното гнездо се нанесла двойка новодомци, която благодарение на численото си превъзходство прогонила хазяина. Сега щъркът посетил своя дом, може би в чакане на своята любима.

Традиционни оптимисти обаче, жителите на Подкрепа веднага сътвориха друга легенда. Според тях култовото пернато орисва селото на много деца. От всички гнезда щъркелът избрал точно такова, до къща с малко детенце. 18-месечната Зорница първа зърнала щърка, докато била до циментовия му събрат, поставен в приказната градина на сем. Христови. Сред култивираните ливадки с декоративни горски и приказни герои, статуята на приносителя на бебета е на почетно място. Живият му събрат бил незабавно увековечен във фотоси и видеоклип, сниман като по поръчка над все още запазената коледна елха.
Именно с бебетата е свързан и другия мит за щъркела, че присъствието му обещава много новородени. В Подкрепа нямат ново бебе отдавна, но разчитат селото да се събуди. Още повече, че по примера на самото семейство Христови, много хасковлии загърбват шумния и мръсен град и отиват да живеят сред природата на село.

Предвестникът на пролетта /и бебетата/ е особено тачен в България, като особено селата го пазят като зеницата на окото си. В много населени места сами строят гнезда за щъркели, защото се смята за изключително лошо предзнаменование, ако селото бъде напуснато от тях. Може би затова България е една от страните с най-много гнездящи двойки щъркели – 4818, а оттук преминава най-големия миграционен поток на белите пернати от Европа за Африка и обратно.

Вижте любителския видеоклип на сем. Христови под новината

Г. Христов

Щъркелът избрал точно гнездото до семейство Христови
Бил зърнат от малката зорница до циментовия му събрат в градината
18-месечната Зорница в момента е най-малкия жител на селото
Семейството се изнесло от Хасково и обитава китна къщурка с приказна градина

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Мн
    много стар шофьор
    6 -10
    19:37, 14 яну 2015
    Е,това вече е знак че Герб падат от власт и си оти... Виж коментара
  • 2
    54
    546255
    9 0
    20:36, 14 яну 2015
    Някой знае ли защо икономическа полиция разследва Арда Тур
    • Мм
      ммдаа
      2 0
      08:06, 15 яну 2015
      вероятно за заслуги... то малко ли подправяне на документи беше там?
  • 3
    25
    2552
    0 0
    14:28, 18 яну 2015
    Da gi proverat vsi4ki 6iva6ki firmi.daim vzemat i imotite koito gi pridobiha s izmama.i o6tetiha haskovskite grajdani rabote6ti tam.
Последни новини