От х:

Днес в x:

Идея: Лекарите по селата да могат да продават лекарства

Джипитата, които лекуват пациенти в отдалечени райони на България, да получат правото да продават на болните медикаменти. Независимо дали препаратите са по лекарско предписание или не.

Това предвиждат промени в закони, които парламентарната комисия по здравеопазване ще започне да разглежда. Информацията съобщи за „Труд" миналата седмица председателят й ген. Стоян Тонев. Идеята е готвените реформи в лекарствената политика да влязат в сила от април.

Тази сутрин в ефира на bTV той обясни, че този четвъртък по време на заседанието на здравната комисия ще бъдат поканени фармацевти и собственици на аптеки, за да бъде проведен разговор. Тонев добави, че на някои места мярката е необходима, тъй като няма инфраструктура за създаване на аптека. Така според него бил решен въпросът в Германия и Швейцария.

Ако не озаконим тази система, ще направим хората, които искат да помогнат престъпници, коментира още председателят на комисията по здравеопазване. По думите така е било уредено положението и до 1995 г. и в момента сме в ситуацията "новото е добре забравено старо".

Предстои решението да бъде обсъдено и след това одобрено с фармацевтите. За "Труд" проф. Илко Гетов, председател на фармацевтичния съюз, коментира: "Не съм започнат с готвените идеи за промени. Но ако те станат факт, няма гаранция че безплатните лекарства ще достигат до аптеките. Причината е, че сега дистрибуторът има интерес да ги доставя на всички аптеки, тъй като касата им плаща за всяко отпуснато 100% покрито лекарство. Второ - ако дистрибуторът няма пари или не е сключил договор с производителя на даден препарат, той също може да не извърши доставката".

На тази заплаха ген. Тонев увери, че няма опасност аптеките да останат без лекарства.

Друго предложение, което предстои да се обсъжда, е помощта при медикаментозни лечения. С други думи - купувате определен брой хапчета, които имате да пиете за даден период от време с електронна рецепта. Ако спрете или не започнете да пиете медикамента, някой идва и ви пита какво е станало, обясни генерал Тонев. Според него така е решен въпросът в една трета от света.

Докато не заменим поне половина от марковите медикаменти с генерика, няма можем да говорим за реинбурсиране на медикаменти. Не може да се заплащат лекарствата за децата до 1 г., категоричен беше още експертът.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини