От х:

Днес в x:

Напрежение в Кърджали заради предаванията на турски

От БНР поясниха, че предавателят на средни вълни е изключен, защото излъчването по него е морално остаряло и скъпо

Предаванията на турски език на Българското национално радио вече не се хващат в Кърджали и това доведе до сериозно напрежение сред местните жители. Причината е спирането на работата на предавателя на средни вълни в Кърджали от 1 януари. В този диапазон се излъчват предаванията на турски език на радио България. Те са три часа всеки ден и са спирани само по времето на така наречения „Възродителен процес”.
От началото на тази година сме засипани с жалби на нашите жители, най-много са от по-възрастните хора, които са свикнали с предаванията и са настроили приемниците си на средни вълни, каза кметът на село Глухар Еркан Юсеин. Той е направил запитване и му било обяснено, че сега територията на България се покрива от предавателя във Видин, който бил достатъчно мощен. „Човек трябва да има елементарни технически познания, за да разбере, че в планински район като Родопите сигналът от Видин ще се хваща само на определи места. Направихме експеримент, наистина по върховете предаванията на турски се ловят, но аз не мога да накарам старците да се катерят по високото, коментира кметът. Заради некачествения сигнал сервизите в Кърджали са засипани с поръчки за ремонт на транзистори. В магазините на големите вериги за битова техника има рязко увеличение на покупките на радиоприемници. За да ловят сигнала от Видин, местните жители търсели по-мощни приемници. Имало случаи клиентите да връщат обратно техниката и да си искат парите, сред като разбирали, че дори и това не помага.
За мен отново се търси създаване на изкуствено напрежение, коментира ситуацията кметицата на село Звездалина Селиме Али. В селото също имат проблем с предаванията на турски език и местните жители реагирали остро. След като спират новините на турски по Националната телевизия, сега ни лишават и от предаванията на майчин език по Националното радио. Лично аз не разбирам на кого е необходимо това, казва Селиме Али. В село Горна крепост смятат, че създадената ситуация може да доведе до сериозно напрежение.

Засипват ни с оплаквания, а аз обяснявам, че това е резултат на политиката на новите управляващи. Не виждам кой може да има интерес от това освен някои от политическите партии, каза Гюлтен Мустафа, кмет на селото.
Кметовете на села от област Кърджали са информирали за ситуацията народните представители от района. До момента не е получен отговор как ще се преодолее ситуацията след спирането на предавателя в Кърджали. „Оплакванията са много, ще поставим въпроса на всички възможни нива. Очаквам в най-близко време да получим аргументирани отговори”, съобщи Ердинч Мустафа, народен представител от ДПС.

От БНР поясниха, че предавателят на средни вълни е изключен, защото излъчването по него е морално остаряло и скъпо. „Хората от района на Кърджали могат да слушат програмата на БНР на УКВ вълните в града, на които тя се чува отлично, коментираха от пресслужбата на радиото. Обществената медия ще продължава да подобрява покритието си в този честотен диапазон. Ако се окаже, че има села, в които слушателите не могат да приемат програмата на БНР на УКВ вълните, ръководството на медията ще се свърже с кметовете по места, за да бъдат осигурени УКВ -приемници“.
Годишната сума, заплатена от БНР за наем на предавателя в Кърджали на средни вълни за 2014 г., е 280 000 лв. с ДДС, допълниха още от „Драган Цанков“4. По новите цени за 2015 г. разходът на обществената медия за експлоатация на предавателя на средни вълни би бил повече от 390 000 лв.

Красимир АНГЕЛОВ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ан
    анонимен_1421008392
    0 -1
    22:29, 11 яну 2015
    Не можах само да разбера защо не е сниман истинския предавател в кв . Гледка който е построен преди 50години а е сложена тази снимка .
  • 2
    На
    наблюдател от бсп
    5 -1
    09:43, 12 яну 2015
    Стига с тези турски капризи.Тук е България и всичко ще ена български.който му харесва остава кой не-шут за Турция.да види там дебелия.
  • 3
    An
    ann
    5 -1
    10:49, 12 яну 2015
    super!da hodqt v turcia da si slu6at na turski
  • 4
    Me
    melis
    0 -1
    14:35, 12 яну 2015

    12345+6
Последни новини