От х:

Днес в x:

Колко кода са нужни, за да видиш вноските си за пенсия

Отбелязан знак "+" за внесена пенсионна осигуровка за един от месеците на 2009 г. в онлайн системата на Националния осигурителен институт (НОИ). Общо 0 лева за същия месец в електронните системи на пенсионния фонд и Националната агенция за приходите (НАП). Същевременно работодателят е превел вноската.

До тази информация стига читател на "Дневник" в началото на тази година, след като е взел и трите необходими кода за проверка - по един персонален идентификационен код (ПИК) от НОИ и от НАП, както и още един код от съответния пенсионен фонд. Все още не е известно какъв и чий е пропускът, но със сигурност не е на работещия. Това е само един от примерите, който показва, че именно той - като засегнатата страна, трябва да търси решение от институция на институция, всяка от които има различен код за достъп до част от информацията.

В търсене на пенсионния фонд

Ако, например не знаеш, а искаш да провериш в кой пенсионен фонд отиват осигуровките ти, е необходим код от НАП. При опит на репортер на "Дневник" да получи този код от клон на данъчните в центъра на София, служителите посочиха, че това става само в клона по постоянен адрес. С този код от тази година е възможно подаването на годишната данъчна декларация за доходите онлайн, а не само с електронен подпис.

На въпрос към служител дали в системата на НАП с въвеждането на кода се разбира и в кой пенсионен фонд си, той пренасочи към НОИ. В осигурителния институт пък уточниха, че с кода за тяхната система такава информация няма, а са написани изплатените болнични и дали в дадения месец е постъпила вноска за пенсия при тях, като това е отбелязано със знака "+".

В клона на НАП по постоянен адрес служител първоначално също прехвърли въпроса за фонда към НОИ, но след като разбра, че от осигурителния институт са пренасочили този въпрос към тях, заяви, че след получаването на техния код, "ще се види какво има в системата ни". Код във втория работен ден на годината - 6 януари,не можеше да се получи, защото системата на НАП не работеше, заради обичайно годишно счетоводно приключване. По принцип процедурата отнемала няколко минути.

И все пак не НОИ, а НАП

Информация за пенсионния фонд без код можели да дадат от отдела на данъчните "Допълнително задължително пенсионно осигуряване", който в София в момента се намира на ул. "Врабча" 23. На първия етаж, в стаи 9 и 10, информация за фонда се дава сравнително бързо срещу документ за самоличност.

Системата на данъчните проработи на 7 януари. Проверка на репортера на "Дневник" показа, че с кода на НАП информация кой е фондът и какви са постъпилите вноски има въпреки твърденията на служителите на данъчната администрация.

Все пак, за да е изцяло потвърдено, че в отделните институции информацията за един и същ човек не се различава, следва проверка и в системата на съответния фонд. Всеки фонд има различна практика, някои изискват задължително гражданинът да посети офис, други - установяват самоличността на клиента си по телефона или мейла с въпроси за лични данни. След получаването и на третия код, вече може да се провери дали парите са постъпили по личната партида.

Цялото обикаляне от офис на офис отне няколко часа от два работни дни. Като не се включва решаването на проблем, какъвто читателят на "Дневник" е установил. Тогава обикалянето продължава.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    \/
    \/\
    2 0
    21:00, 10 яну 2015
    Информацията тръгва от НАП и стига после в НОИ и фондовете. Ама поради грешки на служителите или на скъпо платените ИТ специалисти не можещи да направят сносна и можеща програма, грешките са ежедневие.
Последни новини