От х:

Днес в x:

Януари в Асеновград - вино, станимашки сармички и любовни стихове

И тази година от "винената" чешма до църквата "Света Богородица Благовещение" ще потече станимашки мавруд

Наближава крайният срок за участие в конкурса за най-добро домашно вино, реколта`2014 г. До момента подадените проби са 4, но, типично по български, активността на мераклиите за участие скача в края на определения срок, който в случая е 15 януари.

Кое е най-доброто домашно вино ще определи дегустационна комисия. Тя ще включва специалисти от Националния институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки, Университета по хранителни технологии в Пловдив, Изпълнителната агенция по лозята и виното и "Винзавод" Асеновград. Наградният фонд е 480 лв. и две 50-литрови бурета. 

Кулминацията на конкурса - обявяването на победителите, ще е на 31 януари.

Програмата, съпътстваща винарията, предвижда много народна музика и веселие. Отново ще има шествие от "винената" чешма при храм "Света Богородица Благовещение", от която на този ден потича станимашки мавруд. За поредна година конкурсът ще бъде допълнен от аромата на неповторимите асеновградски сармички и стиховете от Втори национален поетичен конкурс "Наздравица за любовта".

На 30 януари ще бъде дадено началото на научния форум "Вино и културен туризъм", който ще се проведе във винарска къща-ресторант "Клуб на Металурга". Форумът си поставя за задача водещи и млади специалисти в областта на културния туризъм в България да представят добрите практики и традиционните празници, посветени на виното в Южен винарски регион, с център Европейската столица на културата Пловдив 2019.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини