От х:

Днес в x:

167 години от рождението на Христо Ботев

На 6 януари се навършват 167 години от рождението на Христо Ботев. Паметта му ще бъде почетена на много места в страната.

На площада в центъра на рождения му град Калофер. Програмата включва приемане на строя на почетните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада, митинг, полагане на "Гирлянд на славата" пред паметника на поета в мемориалния комплекс "Христо Ботев".

Ще бъде отдадена почит с полагане на цветя пред паметниците на майката на войводата Иванка Ботева и баща му даскал Ботьо Петков.

От 13.00 часа в София пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване по повод 167-годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист.

Водещ на честването ще бъде актьорът Мариус Донкин, ще участва хор „България" с диригент Валентин Бобевски, а гвардейци от Националната гвардейска част ще поднесат венци.

Слова ще произнесат Мартин Иванов, секретар на Президента на Република България по образование, култура и национална идентичност, д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община и проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".

На събитието ще присъстват ученици от столичните училища, носещи името на Христо Ботев.

В Пловдив годишнината ще бъде отбелязана от 13.30 часа пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина.

В ритуала, организиран от Общината, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон.

Слово за делото и живот на великия българин ще произнесе актьорът от пловдивския драматичен театър Петър Тосков, а водещ ще бъде Мария Генчева.

Чествания ще има и в други градове.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    0 0
    08:51, 6 яну 2015
    Поклон пред този велик българин.
Последни новини