От х:

Днес в x:

14 °C

„Парадоксът на приятелството” валиден и в социалните мрежи

Феноменът нашите приятели да имат повече приятели се наблюдава в различни ситуации, вкл. във Facebook и Twitter

„Парадоксът на приятелството” се оказа напълно валиден и в съвременните социални мрежи

„Парадоксът на приятелството” е емпирично наблюдение, което сочи, че приятелите на един човек имат повече приятели, отколкото той самият. През 2014 г. пък се оказа, че този парадокс е напълно валиден в социалните мрежи.

Още през 1991 г. социологът Скот Фелд прави изненадващо откритие, докато изучава свойствата на социалните мрежи. Фелд изчислява средния брой на приятелите, които един човек има в мрежата, и го сравнява със средния брой на приятелите, които онези приятели имат. Противно на всякаква логика се оказа, че второто число е винаги по-голямо от първото. Или с други думи, вашите приятели имат повече приятели, отколкото вие.

Оттогава насам социолозите наблюдават този феномен в голямо разнообразие от ситуации, пише technologyreview.com. Във Facebook вашите приятели имат повече приятели от вас; в Twitter вашите последователи ще имат повече последователи от вас; в реалния живот сексуалните ви партньори ще са имали повече партньори, отколкото сте имали вие.

Разбира се, всичко това е „средно”. Изследователите на социални явления отдавна знаят, че този парадоксален ефект е резултат от топологията на мрежите и това как те са свързани помежду си. Ето защо подобни мрежи споделят едни и същи парадоксални свойства.

Но дали приятелите, имайки повече приятели, са и по-щастливи, отколкото вас, или пък по-богати, например? Това не е много ясно, защото щастието и богатството не се представляват пряко в топологията на една приятелска мрежа. Все пак интересно е колко далеч може да стигне един такъв парадокс.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини