От х:

Днес в x:

Бургазлии посягат към 1 хасковски милион за Смокините

Комисията с председател Нели Станева отваря офертите на кандидатите за хасковския милион

Бургаският консорциум ТИЕ-Андезит се бърка в работите на хасковската Аква-3, която кандидатства за изграждане на нова сграда за персонала на хасковската почивна станция „Смокините“. Морската намеса в хасковските дела е заради 780-те хил. лв без ДДС /над милион с данъка/, обявени като прогнозна стойност на обществената поръчката. Офертите на двете фирми бяха отворени днес в община Хасково, пред комисия с председател зам.-кмета Нели Станева. Изграждането на сградата трябва да се осъществи тази година, в рамките на 345 календарни дни. На практика обаче срокът е много по-свит, защото по закон на морето не може да се строи през летния сезон. Обявяването на победителя трябва да стане до месец, уточни председателят на комисията по търга Нели Станева. Въпреки само двамата участници, процедурата е времеядна – иска се четене на дебела документация, трябва да се изисква липсваща такава, а при нужда да се иска и допълнителна информация, обясни забавянето тя.

Като нищо може да има документални липси, като се има предвид, че критериите за оценка на офертите са свързани с крайно разтегливи формулировки. Така например предложената цена е само с 30 % тежест. Останалите проценти са поделени между странно звучащи критерии като стратегия за изпълнение на поръчката, управление на риска, програма за организация на строежа на сградата.

Книжната алабала е на фона на очертаващо се много сериозно строителство. Невзрачно звучащото “сграда за почивка на персонала“ по същество е един мини хотел, който ще бъде построен в долната половина на станцията, до нейния вход откъм пътя. Новото бижу ще замени 3-4 паянтови бунгала без вода, в които досега спеше персоналът. Съдейки по капацитета на новото строителство обаче, излиза че служителите на Смокините ще се увеличат неколкократно. Сградата за тях е на два етажа, като на всеки има 14 двуместни стаи със санитарни възли, помещения за пране и гладене на бельо, сервизни боксове и прочие. Постройката е монолитна със стоманобетонна конструкция. Предвидените 56 места за персонал ще са на фона на около 150-те места за летуващи в Смокините. Така на всеки 3-ма почиващи се пада по един от поддръжката, което би трябвало да прекрати честите оплаквания от обслужването в станцията.

Поне на книга и двете фирми кандидати са готови да изпълнят на 6 поставената задача. Хасковската Аква-3 ООД е отдавна на пазара с основна дейност „Строителство на сгради и строителни съоръжения“ и с внушителния капитал от 5 млн лева. Построила е над 80 обекта в Хасково, според собственият им сайт. И опонентите им обаче са от лъв нагоре. Строят много по всички краища на България, като тази година дори се заеха с много неспецифичната задача да превърнат бомбоубежищата на Бургас в подземен град. Според бургаските медии фирмата се управлява бизнесмена Стефан Димитров, който е основен акционер в „Холдинг Варна“ считащ се за много близък на гиганта ТИМ.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ал
    алабала
    14 -5
    13:03, 5 яну 2015
    Тим"Ходинг Варна"?????
  • 2
    Tt
    tt
    11 -9
    18:37, 5 яну 2015
    Аква 3 на морето , хахаха , то там не е за толкова ниски фирми ...
  • 3
    Ян
    янко
    3 0
    08:53, 6 яну 2015
    алабала, ако не си наясно, това са си клюкини... Пак се чудят медиите как да грабват на хората вниманието с някакви бомбастични спекулации.
  • 4
    Цц
    ццццц
    1 -1
    09:13, 6 яну 2015
    Защо не ми пускате коментарите?
  • 5
    Цц
    ццццц
    1 -1
    09:14, 6 яну 2015
    Тук явно има някаква цензура. Вчера ми изтрихте коментар, в който ви казвам истината. Защо триете неудобните?
  • 6
    Са
    Самуил
    2 0
    11:40, 6 яну 2015
    Който даде по-добра оферта по предложената обществена поръчка, той трябва да спечели. Все пак това са парите на данъкоплатците и те трябва да се харчат разумно, защото и без това държавата няма пари. Аман от крадци, да вземат малко да се засрамят. Ако Аква-3 предлага по-добра цена и гарантира качество, нека да печели, иначе другото си е нагласяване на обществена поръчка, което очевидно се цели в предвид спекулациите... Но какво да се каже - това е България...

Случаен виц

Последни новини