От х:

Днес в x:

Шокиращи факти изплуваха покрай случая с починалото дете в Разград

130 километра – на такова разстояние е трябвало да отиде починалото в края на миналата година осемгодишно момче пред „Спешно отделение” в Разград. Или поне така е твърдял дежурният хирург в Разградската болница при спешния случай, при който дете почина заради проблем с корема.

Семейството на детето е от село Иван Шишманово. Бащата разказа пред Нова телевизия, че синът му се е оплакал от болки в корема на 28 декември. След 15:30 тръгнахме за Разград, защото при нас няма лекар, уточни почерненият родител. Там го е прегледал лекар на име Манолов, който директно им казал, че са за Варна. Семейството отишло, за да може детето да даде кръв. На горния етаж, където са направени изследванията, казали, че момчето е за операция и „хирургът да не си измивал ръцете с тях”.

На въпрос погледнал ли е кръвните изследвания, бащата на момчето уточни, че хирургът е прегледал всичко и е повтарял, че детето е за Варна. Това е станало само на база гледане на изследвания, не директно на пациента. Шокиращото в цялата ситуация е, че момченцето е чакало в колата пред „Спешно отделение”.

Според съсед на почерненото семейство причината за държанието може да е фактът, че в „Спешно отделение” в Разград приемат до 17:00 часа, а малкият пациент е пристигнал кум 18:00 часа. Не сме тръгвали за Варна, това е лъжа, категоричен е бащата по адрес на версия, прокраднала се от болницата в Разград. Искахме линейка, но хирургът – д-р Манолов, заяви, че много трудно се намира линейка, казва още семейството.

Случаят се разследва тепърва. Има разминаване в разказа, но няма как да няма, родителите са опечалени хора, заяви директорът на болницата д-р Гечо Жеков. По думите му е трябвало да бъдат направени още изследвания. Работната диагноза е чревна непроходимост, с токсичен колит. Колитът не може да се развие за няколко часа, сами разбирате, добави Жеков. Явно проблемът е бил много по-рано възникнал, а не в конкретния ден, смята лекарят. Той призна, че научил диагнозата от медиите.

Наистина ли няма детски хирург, който да извършва спешни, животоспасяващи операции – на този въпрос д-р Жеков отговори, че действително в Разградската болница няма такъв специалист. Той подчерта, че „колегата” не е обяснил достатъчно добре за какво става въпрос.

Виждам два проблема – първо, детето не е навреме хоспитализирано и второ – диагнозата още не е ясна. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според медицинския стандарт хирург не може да оперира дете, ако не е специалист конкретно в детска хирургия. Ако при такъв случай се стане най-лошото, лекарят директно отива в затвора според закона, категоричен беше Кацаров. Той даде и пример – в Кърджали дете починало заради апендицит, защото и там нямало детски хирург и малкият пациент бил препратен на друго място.

Не повече от 10% от над 270 болници в страната имат в състава си детски хирург, каза още д-р Кацаров. И обясни, че лекарското съсловие оспорило въпросния закон – Медицински стандарт, който вече е отменен на трета инстанция и сега здравният министър може да направи нов стандарт.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини