От х:

Днес в x:

ДПС в Кърджали навършва четвърт век от своето създаване

Ахмед Доган с Бахри Юмер след излизането от затвора

На 8 януари 2015 г. се навършва четвърт век от създаването на областната структура на ДПС в Кърджали. Тя е учредена след като в Кърджали пристига Ахмед Доган. На 5 януари 1990 г. на митинг в центъра на града Касим Дал обявава, че е създадена партия ДПС . Вечерта в апартамента на Айдън Бейтула Кадир във „Възрожденци” се взема решение за създаването на областна организация. Учредителите се събират на 8 януари 1990 г. в къща на улица „Юмер Лютви”35. Те са 33 души. За председател избират Мюмюн Рамадан.

 Сред създателите е настоящият областен лидер Бахри Юмер,който е  участник в сбирките пред „Кристал” в София и първите демократични митинги. В дома в който живее се провежда учредителното събрание.  Веднага след това тръгва с Доган из страната за да създава нови структури.Ето какво споделя преди седем години в интервю за всекидневника „Нов живот” Бахри Юмер:

„Много от политическите наблюдатели очакваха сблъсък между българи и турци. Такова нещо не се получи. Заслугата бе на новосъздаденото Движение за права и свободи.

В Кърджали всеки ден имаше демонстрации и митинги след решението на БКП. На 31 декември пред Партийния комитет/днес сграда на общината/ имаше голям митинг: отпред братята -българи, кордон полицаи и зад тях ние турците. Андрей Луканов бе дошъл. До 5 януари всеки ден вървяха митинги в Кърджали.

 На 4 януари Доган с негови приятели от затвора  създават политическа партия във Варна. Идеята възниква в зандана. Тогава се спряга името Движение за права и свободи.От нашия регион присъстват Исмет Кахраман от село Габрен, Хюсние от село Груево, която е ранена в ръката по време на протест на 27 декември 1984 г. От Варна всички ,начело с Доган тръгват с влак за Кърджали.

Ние бяхме в основата  на митингите в Кърджали. Обяснявахме за какво протестираме. Бяхме против крайните елементи. Някои можеше да има интерес от подклаждане на сблъсъци. Отсрещната страна също можеше да пуска такива елементи.

Бяхме петнадесетина приятели и водехме митингите. Разговаряхме с всеки, който иска да вземе думата. Убеждавахме ги, че ако мислим за бъдещето на страната с реваншизъм до никъде няма да се стигне. С крайни лозунги нищо няма да постигнем. На 5 януари на най-големия митинг на площад “Освобождение”/пред днешната данъчна администрация/ съобщиха, че влакът с който идва Доган е спрян на гара Перперек. Националисти не дават възможност те да стигнат до Кърджали. Изпратихме тридесетина коли да ги поемат. Те тръгнали пеша. Докато организирахме митинга гледаме Ахмед Доган, Касим Дал, Исмет Кахраман и Хюсние идват. Приветствах ги . Доган се сети за мен. Дадохме думата на Касим Дал. Той запозна хората на митинга с това, че е учредено Движение за права и свободи. Запозна ни с уставните документи и програмната декларация.

Разбрахме се вечерта да проведем сбирка. Това стана в  блок 35 във Възрожденци, в апартамента на един наш  приятел от софийската бригада. Казва се Айдън Бейтула Кадир. До 4 сутринта заседавахме. Взехме решение да учредим ДПС и в Кърджали. Изпратихме на експреса нашите гости.

На 6 и на 7 януари обиколихме областта. На 8януари в къщата на баджанака ми по пътя за Енчец /днес ул.Юмер Лютви №35/ се събрахме 33 души. Учредихме областната структура на партията. Предложиха аз да бъда председател. Бях млад, нямах опит, приех да бъда заместник.Един по –мъдър-Мюмюн Рамадан оглави областната структура.”

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    наблюдател от бсп
    4 -1
    10:51, 5 яну 2015
    Бахри Юмер е един изключително прост и националист.Вреден както за дпс така и за държавата. Толкова е закоравял че си внушава както на себе си така и на околните че дпс е вечна а не разбира като останалите агенти политици че това е една демагогия за останалите прости като него туурци
  • 2
    Ма
    майн гот
    4 -1
    13:13, 5 яну 2015
    Тия на снимката са от армията БРАНКАЛЕОНЕ,мошенници от класа,амуджи,прости
Последни новини