От х:

Днес в x:

За Коледа на децата им дойде акъл ...и вируси

Хасковлийчетата предпочитаха да пият преди, за Коледа са бели и добри

В края на 2014-та година изглежда, че на децата май им е дошъл акъла. Няма нито един препил, напушен или дрогиран по време на първата серия празнични дни. И да е имало някой в аморфно състояние на духа, той се е справил с подръчни средства или с помощта на Морфей, но без да прибягва до услугите на хасковското Спешно, с облекчение въздъхват оттам. Защото миналата година имаха не един и два случая. Имаше препили 14-годишна и 15-годишна и още няколко непълнолетни, по правило момичета. Този път няма и от двата пола. Нещо повече, няма и пострадали от оръжия, пиратки, легална или нелегална пиротехника. Макар времето за всеобщото гърмене да не е дошло /обичайно това е Нова година/ пак през 2013-а за Рождество вече имаше пострадали. Едно от обясненията, поне според лекарите, е че сега родителите по-строго дърпат ушите на малките и с пиратките се занимават главно по-големите. Които си имат повече инстинкт за самосъхранение, ако разбира се, не е притъпен от алкохола. Както обаче се изясни, тази година тинейджърите не пият. Причината може би е в семейния характер на Коледата, който сериозно пречи да се налочиш пред родителите си, колкото и съвременно да е семейството. Далеч от възпитаващите фактори новогодишното купонясване навън ще даде и пияни, и „гръмнати“, предполагат съставителите на не един и два следновогодишни полицейски и медицински бюлетини.

Без дезинфекциращото действие на алкохола обаче на главата идват вирусите. Детско отделение е претъпкано с бронхити, фаренгити и пневмонии. Топлото време по Коледа способстваше оцеляването и разнасянето на микробите заради засилените социални контакти. Към момента пациентите в Детско са главно оттогава. И възрастните не остават по-назад и ударно населяват най-вече Нервно и Хирургия. За последните 5 дни през спешните и неотложните кабинети на МБАЛ са минали над 900 души, 430 от които са посетили Шокова зала, а 136 са били хоспитализирани, което е повече от 1/3 от капацитета на областната болница. Бичът е характерен за региона - кръвното и зловещите му последици - инфаркти и инсулти. Растат стабилно и възрастните заболели от ОРЗ-та и производните им усложнения, но тепърва се чака новата партида потърпевши от драстичното застудяване през последните няколко дни.

Днес се радваме на последните плюсови температури за седмицата, от утре те слизат доста /до 7-8/ градуса под нулата. Добрата новина обаче е, че тъкмо в такова време заболеваемостта рязко спада, което в комбинация със засиленото новогодишно пиене ще ни гарантира едно здраво посрещане на Новата година.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ЯС
    я съм ва
    0 0
    16:11, 30 дек 2014
    А на тези които още не им е дошъл акъла ... са си здрави :)
Последни новини