От х:

Днес в x:

Ботевци с награди за послания за толерантност

Дванадесетокласниците Георги Тодоров, Деница Георгиева и Деница Яневска от ГПЧЕ „Христо Ботев” бяха поканени на тържествената церемония за награждаване на най-добрите участници в националния литературен конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”. Финалът на конкурса се превърна в празник на неунищожимия човешки дух, в който обществото и най-младите му представители казаха „Не” на войната и „Да” на заложеното от историята приятелството между българи, евреи и всички други етноси.
Творенията на участниците бяха оценявани от жури в състав: Михайлина Павлова – журналист в БНР, главен редактор на в.„Еврейски вести” и на списание „La Estreya“ , Румен Леонидов – поет, писател, издател на литературния сайт „Факел бг” и Асен Йорданов – разследващ журналист и директор на сайта Биволъ.
Тържество на духа и победа на толерантността бе основната идея на церемонията по награждаването на лауреатите. Инициативата на еврейско-българския център “Алеф” с председател г-жа Алберта Алкалай предизвика интереса на най-младите към темата за единението на етносите в един от най-съдбовните моменти в българската история. В литературната надпревара, посветена на 100-годишнината от обявяването на Първата световна война и 70-годишнината от спасяването на българските евреи, се включиха над 60 средношколци от цялата страна. Мнението на журито бе, че учениците са вложили страст и лични чувства, изнесли са забележителни факти на фронтово приятелство между българи и евреи, подчертали са толерантността на българската държава към другите етноси.
Бившата синагога в Бургас, сега художествена галерия, бе изпълнена с представители на местната и държавната власт, на бизнеса, на еврейската организация „Шалом”, общественици и съмишленици, хора от различни поколения и от различни етноси, дошли да поздравят победителите и да изразят общия стремеж към едно бъдеще, в което да няма място за трагедии, ксенофобия и човеконенавист. Трогателно поздравително слово от името на еврейската общност в България произнесе Генералният секретар на ОЕБ “Шалом” г-н Йосиф Меламед. На участниците от ГПЧЕ „Христо Ботев” бе изказана благодарност като единствено училище от страната с трима наградени представители. Георги Делев получи наградата си от журналиста Асен Йорданов, член на журито, Деница Георгиева бе наградена от Сабетай Варсанов, председател на Бургаската еврейска организация „Шалом”, а г-жа Радостина Караненова, съпруга на почетния консул на Украйна награди Деница Яневска. Останалите две ученички от ГПЧЕ „Хр.Ботев”, участвали в конкурса на "Алеф”са Ралица Русева от дванадесети клас и Моника Кривошапкова от единадесети, които получиха грамоти. Отличените творби ще бъдат публикувани в специален сборник и ще намерят място на страниците на печата.
Учениците от гимназията се присъединиха към еврейския празник на светлината Ханука и слушаха стихове от поета Недялко Йорданов, който също беше гост на тържеството. Имаха възможност да се докоснат до картините от две изложби и да посетят къщата музей на Петя Дубарова.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини