От х:

Днес в x:

РБ и ГЕРБ ще излязат с общо решение за пенсионните фондове

ГЕРБ и Реформаторският блок ще проведат бързи вътрешнопартийни консултации, след което ще се проведат поредица от експертни консултации за пенсионния модел.
Това съобщи във Фейсбук съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите Радан Кънев.

Днес той е провел двучасов разговор с премиера Бойко Борисов по повод кризисната ситуация след петъчния парламентарен вот, с който ГЕРБ и ДПС приеха спорни промени за пенсионните осигуровки.

"Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството. Това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания и стабилността на финансовата система, в т.ч. на частните и публичните пенсионни фондове", пише още Кънев.

Според него до приемането на общо политическо решение наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие.

"По пътя на прекия политически диалог ще вземем решенията за бъдещето на пенсионния модел и няма да допуснем влияние на ДПС върху политическата власт и финансовия сектор", завършва статусът на Кънев.

В събота той коментира, че с решението от петък за фондовете е настъпила "малка политическа криза" в коалицията.

Радан Кънев от Реформаторския блок определи гласовете, подкрепили промените в осигурителната система като"ГЕРБ, ДПС и хората на Христо Ковачки". Според него с това гласуване е бил нанесен тежък удар върху десните избиратели в България.

Радан Кънев поиска, ако има ново обсъждане на темата след евентуално наложено вето от страна на Росен Плевнелиев, то да се състои в присъствието на премиера Борисов и да се изяснят позициите на всички партии.

По-късно обаче президентът обяви, че няма да налага вето.

Вчера Кънев се оплака, че е търсил Бойко Борисов по телефона, но премиерът не се е отзовал. "Говорих обаче с него преди ден, ще разбера дали той подкрепя Горанов или не", уточни Кънев.

Бойко Борисов пък бе казал в петък:

"Ако има риск за коалицията, има риск за държавата, така че аз преглъщам всичко седмици наред, много неща не ми харесват, стискам зъби".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини