От х:

Днес в x:

Джихадисти били на косъм от освобождаване

27-годишният Мохамед Ел Габри

Заради мудната работа на испанските съдебни власти трима задържани у нас за радикален ислям са били на косъм от освобождаване, стана ясно миналата вечер в кулоарите на Хасковския окръжен съд.

Както вече съобщихме, 18-годишният бразилец Кайке Поан Рибейро Гимараеш и двамата мароканци Талфик Маухоуч на 24 год. и Мохамед Ел Гарби на 27 год. бяха арестувани при спецакция на ДНАС преди 5 дни на ГКПП Капитан Андреево при опит да напуснат страната в посока Сирия.

Тримата бяха издирвани с Еврпейска заповед за арест по обвинения на Мадридската прокуратура, че участвали в нелегални събрания, на които набирали бойци джихадисти. Хасковския окръжен съд постанови мярка за неотколение "арест" за тримата до гледането на делото за екстрадиция по същество. Уличените също изразиха желание да бъдат репатрирани.

Делата бяха внесени минути преди да изтекат 72-часовите прокурорски мерки за задържане. "Стигна се дори до намесата на "Евроджъст", органът на ЕС за правна координация между държавите - членки", коментираха магистрати. Преводът на испанските книжа също бил извършен експресно заради изтичащите срокове.
Едва навършилият пълнолетие бразилец също можеше да саботира процеса, ако бе поискал преводач от португалски, коментираха още в храма на Темида.

Той обаче нямаше против делото да тече на испански, след като бил в страната на Иберийския полуостров от 10 годишна възраст. Двамата също от дълго време постоянно пребиваващи в Мадрид мароканци също бяха разпитвани на испански и направиха присъствието на доведен от Свиленград преводач на арабски излишен.

24-годишният Талфик Маухоуч
Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини