От х:

Днес в x:

ЕС не налага нови санкции на Русия, може да ги махне през пролетта на 2015 г.

ЕС не налага нови санкции на Русия Одобриха фонд за инвестиции от 315 млрд. евро

ЕС може да обмисли въпроса с вдигане на санкциите срещу Русия, ако бъде запазена териториалната цялост на Украйна. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

ЕС е готов да обмисли въпроса за сътрудничество с Евразийския икономически съюз, ако бъдат изпълнени споразуменията от Минск за Украйна, допълни Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд от своя страна обясни, че на срещата на ЕС е решено да не се въвеждат нови санкции срещу Москва. Той възнамерявал в близките дни да продължи преговорите по уреждане на конфликта в Източна Украйна с колегите си Владимир Путин и Петро Порошенко.

Промяната на режима на санкции срещу Русия ще се разглежда през пролетта на 2015 г., предава ТАСС, позовавайки се на евродипломат.

ЕС има нужда от дългосрочна стратегия по отношение на Русия, вместо само да реагира на конкретни събития, коментира новият председател на Европейския съвет Доналд Туск. “Русия е нашият стратегически партньор, не Украйна”, заяви бившият полски премиер.

На срещата лидерите одобриха новата инвестиционна програма за стимулиране на икономически растеж. Те се разбраха за създаването на европейски фонд за стратегически инвестиции, който може да мобилизира до 315 млрд. евро в периода 2015-2017 г. Целта е фондът да е създаден до юни догодина.

Срещата на върха приключи с ден по-рано, като продължи едва 8 часа. Заслуга за новаторския формат има новият президент на съвета Доналд Туск, който си постави за цел срещата да бъде кратка и политическа. След нея лидерите споделиха, че е прецедент планирана двудневна среща да приключи толкова бързо. Ангела Меркел призна, че лично тя одобрява новия стил на Туск.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини