От х:

Днес в x:

Гласуваха спорната промяна за пенсионното осигуряване

Със 120 гласа на депутатите от ГЕРБ И ДПС и трима от групата на БДЦ парламентът одобри на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които бе дадено право, родените след 1959 г. българи да прехвърлят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ.

ГЕРБ и ДПС отхвърлиха искането на Реформаторския блок гласуването да е поименно, за да се види кой какви интересин защитава.

Предложението на ГЕРБ не е оценено и липсват разчети, разкритикува в дебатите съпредседателя на РБ Радан кънев. Пенсионните фондове държат в банки само 560 млн. лв., които ако бъдат извадени сериозно ще застрашат банковата стабилрост, предупреди още той. „Кой го предложи и кой ще го защити е важният въпрос“, заяви Кънев от трибуната.

Парите, които се прехвърлят в НОИ ще бъдат спестени, а не изхарчени, единствено ще се намали дефицитът на държавния бюджет, защити идеята пък финансовият министър Владислав Горанов. Според него човек, който избере НОИ щял да получава с 29% по-висока пенсия от държавата от този, който избере частния фонд. Вторият обаче ще има и добавка от фонда.

Горанов отрече, че се готви национализация на фондовете. „Национализация не пишете и в закона за здравната каса, когато прибрахте резерва й“, припомни му Румен Гечев от БСП.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини