От х:

Днес в x:

Коледен късмет - мързел, коледно прецакване – училище

Минути преди разпределението на коледните късмети, които ощастливиха едни и натъжиха други


Най-големият късмет, който може да изтеглят децата на Коледа, е мързел, а най-неприятното - ученето. Помежду това има сума ти междинки - паричка, градина, апартамент/къща, екскурзия и дори кърска работа. Мързелът обаче предизвика благородна завист, а „късметлията“ с ученето - истинско съчувствие.

Така разпределиха коледните късмети ученици от ОУ „Кирил и Методи“ в с Жълти бряг, които спретнаха мило Коледно тържество в читалище „Кадрие Лятифова“ на бул. „Илинден“ в Хасково. Тържеството се провежда за трета поредна година и събира публика най-вече от близкия квартал Хисаря, въпреки смесеното от религиозна гледна точка население там. Всички обаче се възторгваха на децата и аплодираха представлението им.

То бе изцяло в духа на народната традиция за Коледа. Може би само в разпределението на късметите в коледната питка имаше известен елемент на творчество. И на спонтанни чувства след прочитането на листчетата, изразени в жаловитото „защо все на мен“ от 6-класничката с ученето, до „Така е, дъще, без мъка няма сполука“ - от доволния седмокласник с мързела, който се изявяваше като стопанина на къщата. Както се полага, старшият закле идната година да бъде толкова богата, колкото е трапезата и да носи толкова късмет, колкото житни зърна има в коледната питка. После в „Кадрие Лятифова“ прозвуча пълният вариант на основната християнска молитва : Отче наш, ти който си на небето...“
Децата знаеха думите по-добре от заучените за случая песни.

Тържеството завърши с други песни - стари градски шлагери в изпълнение на Вокална група „Здравец“ към читалището.

Г.Христов

"Колкото зърна има в питата, толкова късмет за следващата година"
Учениците от Жълти бряг направиха коледна възстановка

Зрители им бяха хората от Хисаря, събрали се в Кадрие Лятифова
..и горди родители
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини