От х:

Днес в x:

Полицията на крак по празниците, дебнат за пияни шофьори

Полицията предприема превантивни мерки за предотвратяване на престъпления и инциденти
Криминалисти в полицейските управления ще работят „по горещи следи” през празничните дни

План за охраната на обществения ред по време на предстоящите празници е изготвен в ОД на МВР-Кърджали. По предварителни разчети около 150 полицейски служители ще се грижат за сигурността и спокойствието на гражданите. Във всички полицейски управления ще бъдат сформирани и екипи за разкриване на престъпления „по горещи следи”.
В дните преди празниците полицейски инспектори извършиха проверки в търговски обекти, институции, опериращи със сериозен паричен ресурс, обществени сгради и издадоха предписания за мерки за сигурност по време на празничните дни.
Специално внимание по отношение на охраната ще бъде обърнато на публични събития и на заведения, в които ще се провеждат тържества. Полицаи ще осигуряват обществен ред и пред църквите по време на празничните литургии. На възлови кръстовища и участъци, които са концентратори на пътни произшествия, също ще има засилено полицейско присъствие. Акцент в проверките на пътните полицаи ще бъде употребата на алкохол и управление на автомобили от неправоспособни водачи.
В подготовката за Коледа и Нова година жителите на областта да не забравят за личната си сигурност и за възможната активизация на групи, извършващи престъпления.
Телефонни измами, врачки, гадателки, джебчии
Около празници почти винаги се наблюдава засилена дейност на телефонните измамници. От полицията напомнят на всички жители на областта да не се поддават на паника, ако получат „вест”, че техен близък е катастрофирал и е задържан, разболял се и има нужда от операция. Това са най-популярните сценарии, по които телефонните мошеници искат пари. Друга схема е свързана с необходимостта да се плати авансово за пратка от чужбина. Всеки, който попадне в такава ситуация, да се опита първо да се свърже с близките си и в никакъв случай да не предава пари на непознати хора.
Рискове носи и допускането на врачки и гадателки в домовете. Обикновено тази категория измамници се опитват да научат местата, където се съхраняват пари и ценности, разсейват домакините и ловко извършват кражби. Празничните дни са времето, в което се активизират и джебчииските бригади, обикновено гастролиращи от други населени места. Предпочитано от тях място са големите търговски обекти, базари и пазари. Затова е необходимо всички, които пазаруват, да бъдат особено бдителни за вещите си. Препоръчително е дамските чанти да не се носят небрежно през рамо, а да бъдат под постоянен надзор, защото добре тренираните джебчии ловко и за секунди могат да измъкнат портмонето от тях. Добре е да не се държат големи суми на едно място. Оставени по седалките на автомобила чанти и пакети са притегателни за крадците.
Марки в аванс за опазване на дома от кражби
Специализираните групи за кражби от домовете също засилват своята активност по време на празниците с оглед на това, че много хора празнуват със семействата си в курорти в страната и чужбина. Добре е отсъствието на собствениците от дома да не бъде разгласявано по социалните мрежи, защото този източник на информация се използва и от крадците. Включването на сигнално-охранителна техника е една от мерките за предотвратяване на домови кражби. Ако това не е възможно, добре е близък или приятел да наглежда жилището и да подаде бързо сигнал в полицията, ако бъде извършена кражба.
Рискове от пожари и при използване на пиротехнически изделия
Експертите от „Пожарна безопасност и защита на населението” напомнят да не се претоварва електрическата мрежа при празничните приготовления, защото това може да стане причина за пожари. Опасно е използването на лампички с неясен произход като украса на елхата. Препоръчително е такава украса да се използва с батерии, а не чрез пряко включване в мрежата. Рискове крие и забавлението с увеселителни пиротехнически изделия, особено за малки деца. Добре е този вид изделия да бъдат закупувани само от лицензираните за това магазини и преди употребата им внимателно да се изучат изписаните изисквания за безопасност. Тежки наранявания и дори смъртни случаи може да причини използването на самоделно изготвени бомбички.
От полицията призовават потърпевшите или очевидци на престъпления навреме да подават сигнали, защото това е важен фактор за разкриването и задържането на извършителите. Телефонът за спешни повиквания е 112, а освен това сигнали се приемат и във всички полицейски управления в областта.

Регионален пресцентър на МВР

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини