От х:

Днес в x:

ООН: Убита е една от "манекенките" на „Ислямска държава“

редставител на ООН твърди, че едното от двете австрийски момичета, които избягаха от домовете си във Виена, за да се присъединят към редиците на главорезите от „Ислямска държава“ в Сирия, е било убито по време на конфликта. Двете момичета - 17-годишната Самра Кесинович и нейната най-добра приятелка, 15-годишната Сабина Селимович, чиито родители са родом от Босна, изчезнаха през април тази година, след като заявиха, че искат да отидат в Сирия, за да воюват.
Известно е, че те първо са пристигнали в Турция със самолет, след това са отишли в региона Адана. Там следите им се губят. Малко след това двете момичета се появяват в социалните мрежи, където на снимки позират с автомати Калашников и са заобиколени от въоръжени мъже. Австрийската полиция заяви, че въпросните фотоси имат за цел да играят ролята на рекламни плакати на джихада за младите момичета.

Давид Шария, старши израелски експерт в комитета за контратероризъм към Съвета за сигурност на ООН, каза: „Получихме информация наскоро за две 15-годишни момичета с босненски произход, които са избягали от Австрия, където са живеели през последните години, и всички – семейство и служби – ги издирват“.

„И двете момичета са били вербувани от „Ислямска държава“. Едното от тях е било убито по време на боевете в Сирия, другото е изчезнало“, добави той. Потвърждението за смъртта на едно от момичетата бе направено три месеца, след като австрийското правителство предупреди семействата на бегълките, че една от тях вероятно е загинала при сражение.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини