От х:

Днес в x:

„Отец Паисий” с уникална сбирка минерали

На 18.12.2014г в СОУ “ Отец Паисий“ – гр. Кърджали се откри ученически природонаучен музей, реализиран като идеен проект на учителите по природни науки в училището.
Това е едно от десетките събития, състояли се в навечерието на патронния празник на СОУ „Отец Паисий“. На ученици и гости ще бъде представена уникална колекция от 120 минерала . В красиво оформените витрини могат да се видят ценни екземпляри от ахати,аметисти, ясписи, барит, манганокалцит, полиметални руди и други. В колекцията има рядко срещан хармотом, епидот, друзи, геоди, фосили. Този музей е една приятна възможност учениците да се докоснат до красотите на Източните Родопи.
Минералите са събирани от директори, учители и ученици, като част от тях са подарък за училище „ Отец Паисий“ от Стела Тодорова, Малин Кацаров, Величко Кръстев, Исмаил Ибрахим и други. Естетическото оформление на сбирките е дело на дългогодишния преподавател по биология г-жа Красимира Атанасова. Консултант в реализирането на училищния проект е инж. Стела Тодорова.
На тържеството присъстваха известни специалисти от Националния музей
„ Земята и хората“, СУ „ Климент Охридски“ , Минно – геоложки университет „ Свети Иван Рилски“ – град София и експерти от РИО, гр. Кърджали.
Музеят ще бъде представен в електронен вариант на сайта на СОУ „ Отец Паисий“ - www.paisii-kardjali.com.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини