От х:

Днес в x:

Бъдни вечер представиха в Професионалната гимназия

И тази година учениците и учителите от Професионална гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” не измениха на традицията си да представят обичаите, свързани с Коледните празници

Обичаите, свързани с Коледните плазници представиха днес в Професионална гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” като не измениха на дългогодишната си традиция.

И тъй като последните три години разиграваха обичая Коледуване и гимназията се огласяше от гласовете на коледарите, този път инициаторите решиха да представят традицията на Бъдни вечер.

Пред многобройна публика от ученици, учители, служители и гости участниците в клуб „Проекти за миналото” представиха подреждането на трапезата с постни ястия, плодове, мед, ядки, чесън, жито, лук и т.н., питата с паричка, запалването на Бъдника, като обясниха значението и символиката им. На трапезата бяха наредени и постни сарми, пълнени чушки, тиквеник, постни меденки, ошаф, пита и др. ястия.

По решение на Ученическия съвет бе теглен жребий и всеки клас трябваше да приготви това ястие, което му се бе паднало.  Дългогодишният стопанин на гимназията г-жа Гочева, която присъстваше на събитието, изигра ролята на най-възрастния член на семейството, прикади трапезата, след което разчупи приготвената пита и всеки клас получи своето парче.

Учениците търсеха паричката, за да видят за кого ще е най-ползотворна идващата година. Оказа се, че за всички имаше късмет. Освен традиционните, много емоции предизвикаха пожелания като „С математиката за ръка вървете и джакпота грабнете”, „И каквото и да изучавате, химията няма да забравите” или „Ще изплувате, ако с тока не се шегувате”.

А за 10б клас, специалност „Технологичен и микробиологичен контрол“, късметът ще е най-голям, защото на тях се падна и паричката. Изненада за бившата директорка Янка Гочева бе подаръкът, който й бяха подготвили учениците. 

След това временният директор на гимназията Георги Гочев награди с торти победителите в ежегодния конкурс за най-добре украсена класна стая. Накрая всички присъстващи опитаха от приготвените ястия. Така, чрез разиграването на този християнски празник,  учениците и учителите в  ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” си пожелаха сплотена и успешна 2015 година. Догодина училището ще чества 130 години от рождението на техния патрон – проф. д-р Асен Златаров .

С подарък бе изпратена бившата директорка Янка Гочева
Късмети изтеглиха присъстващите

Бившата шефка на училището получи и благодарности от учениците за подкрепата през годините

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    87
    872887
    0 0
    23:20, 19 дек 2014
    Химията се превърнала в ущилище за цигански готвачки -ужас едно време беше доста реномирана и произведе доста кадърни кадри
Последни новини