От х:

Днес в x:

„Шандор Петьофи“ ориса новородено на Коледа

Малките коледари на Шандор честитиха празниците на роднини и съученици

Орисници от училище „Шандор Петьофи“ белязаха за късмет новородено бебе с традиционния коледен ритуал. Нагиздените малки орисници благословиха къщата и стопаните за щастие и берекет през Новата година и седнаха да се почерпят за тяхно здраве. По необходимост се пиеше само швепс, защото коледарите бяха едва във втори клас. Разбира се и бебето нямаше нужда от мляко, защото бе кукла.

Ритуалът бе изпълнен от деца, обучени в българските народни традиции в етнографските клубове на училището „Фолклорна дъга“ и от „Раклата на баба и дядо“. Те са сформирани по проект „Успех“ и включват 26 мъници от 2 А и 2 Б клас. Въпреки краткото време за подготовка, децата показаха по-добро познаване на обичая от поне половината възрастни, включително родителите, изпълнили докрай физкултурния салон на училището. Гости бяха всички деца от 1-ви до 7-ми клас, като дори батковците културно ръкопляскаха. Благодарение на богатия коледен гардероб на „Шандор Петьофи“, малките коледари изглеждаха повече от внушително - с носии за достоверност и геги за авторитет, те подавяха всяка иронична усмивка от неволните си грешки при представянето на пиесата.

Г. Христов

...и се помолиха заедно за здраве и берекет през Новата година
Стопаните бяха орисани за щастие и късмет

Представлението бе пред пълен салон родители и ученици
Орисница
Стопанки

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ma
    mariana.gogova@abv.bg
    15 -1
    18:12, 18 дек 2014
    bravo na decata i u4itelite spravili sa se strahotno a i taka podarjame balgarskite tradicii jivi
  • 2
    Ап
    аптикар
    4 0
    09:21, 19 дек 2014
    тая д-ртата директорка нанкова още ли е там нямали да я пенсионират повдига ми се като я видя.
  • 3
    Ма
    мама
    6 0
    11:32, 19 дек 2014
    Сладки мъничета браво на тях, да са ни живи и здрави дечицата дай Боже и тяхната орисница да ги е орисала с по спокоен и лек живот
Последни новини