От х:

Днес в x:

Писанчев: ДАНС не е виновна, че КТБ е била протектирана

КТБ е банка, отглеждана 10 години, ДАНС не е виновна, че е била политически протектирана, че различни политици са си влагали парите в нея.
Това заяви в кулоарите на парламента председателят на Агенцията Владимир Писанчев, съобщи БТА.
Той не отрече за възможни пропуски, но поиска те да бъдат обективно оценени и да бъде назначена евентуално проверка.

Писанчев каза, че ДАНС не може да носи политическа отговорност за това, което е ставало в КТБ. Така той отговори на твърденията на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, според когото за последната година ДАНС е струвала на българския данъкоплатец 2,6 млрд. лева - толкова са парите, изплатени за гарантираните влогове в КТБ.

Докато прокуратурата разследва случая, ние не можем да кажем нито какво сме направили, нито какво не сме, обясни още той.

Шефът на ДАНС добави, че явно много хора не познават закона за изпиране на пари и дейността на финансовото разузнаване, които не са оперативна структура и не могат да получават цялата информация, а само предоставените от банките при определени условия данни.

Интересно е, че никой не е поискал анализ какво е направила ДАНС за 2014 г., нито една политическа сила, коментира Владимир Писанчев оценки на политици за неефективна работа на неговата структура.

Той уточни, че докладва на премиера персонално какво прави ДАНС.

По думите му изваждането на ГДБОП от ДАНС, предлагано с промените в Закона за МВР, е политическо решение, а те като професионалисти трябва да го изпълнят и се стараят да го направят по възможно най-добрия начин.

Не бива да се смесва нашето професионално отношение с политическите мотиви на повечето парламентарно представени партии, посочи още председателят на ДАНС.

Преди дни Върховният административен съд (ВАС) даде ход, но отложи делото срещу отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, заведено от акционери и депозанти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини