От х:

Днес в x:

ЕТ на зърно и зеленчуци трябва да ги гледат поне 5 години, ако искат да пестят данъци

Инвестициите на зърнопроизводителите им помагат да пестят данъци

Зърнопроизводителите и земеделците, които гледат плодове и зеленчуци се задължават, поне данъчно, да са такива в следващите 5 години, ако изберат да се облагат като еднолични търговци. Това е предпочитания вариант за фермерите, отглеждащи такива култури, защото при тях има значително инвестиране в техника, което им се води данъчна загуба. А облагането е 15 % върху печалбата, която на фона на инвестициите може да се окаже, че я няма. Съответно няма и данък. До края на декември земеделците могат да изберат да се облагат като ЕТ-та, но ако го направят, облагането по този ред ще важи за следващите 5 данъчни години. Неприятното за тях е, че ако през този период решат да отглеждат тютюн или други земеделски култури, в чиито браншове манипулациите се извършват главно на ръка, няма да имат оправданието на инвестициите и ще се разделят с по-голяма част от печалбата.

Другият вариант, който обичайно предпочитат именно тютюнопроизводителите, е да бъдат облагани като физически лица. Тук ставката е само 10 % върху дохода и то след като се приспаднат до 60 % от нормативно признатите разходи.
Правото на избор как да ги дере държавата, земеделците упражняват с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ до 31 декември на предходната година. За 2015-та срокът за подаване на декларацията е 31 декември тази година.
Веднъж подадена, декларацията важи за целия петгодишен период, през който лицето ще се облага по реда, предвиден за едноличните търговци. В случай че земеделците искат да си останат физически лица, не е необходимо да подават нищо, регистрацията им като такива се подновява автоматично.

Образец на декларацията за ЕТ може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nap.bg и в офисите за обслужване на НАП в цялата страна.
Декларацията се подава лично от земеделския производител или негов упълномощен представител в местния офис на Агенцията по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини