От х:

Днес в x:

Експерт: С утайките от Пречиствателната може да си осветявате града

Александър Трифонов

С утайките от Пречиствателната станция край Хасково можете да си осветявате нощем града. Можете да произвеждате топлинна енергия, електричество, биомаса за нуждите на земеделието, защото по оценка на няколко международни организации почвата в България е изгубила 65 процента от качествата си. Но са нужни идеи”. Това каза на семинар днес в Хасково консултантът Александър Трифонов. Семинарът, на който бяха поканени представители на бизнеса, е организиран от Регионалното сдружение на общините “Марица” по проект. Александър Трифонов изнесе лекция “Анализ на местната икономика”. Той от години работи в областта на публично-частното партньорство, има издадени няклко книги по тази тема, освен това е експерт към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според Трифонов голям потенциал в региона има и туристическия бизнес, но пречка е лошата инфраструктура. Оползотворяването на отпадъците обаче е предизвикателство към бизнеса, особено през новия програмен период 2014-2020 година, когато Оперативните програми ще са насочени приоритетно към публично-частното партньорство, смята експертът.

Брюксел е преосмислил досегашния си опит с програмите, много от които след периода на финансиране от ЕС се изоставят. Друг голям проблем е корупцията, според международните оценки 65 на сто от средствата от ЕС се отклоняват. Досегашната схема за кандидатстване по европейски проекти включваше “този ще ни помогне, онзи ще ни покрепи”, като тази помощ рядко е безвъзмездна. Затова за следващия период ЕС залага на участието на частния бизнес. Вече ще могат да се финансират и проекти на частни фирми, в партньорство с държавни или общински структури. Много прозорливи кметове вече имат почти готови проекти, чака се отварянето на отделните програми и веднага ще ги внесат.

Идея на Александър Трифонов е създаване на регионален гаранционен фонд, който да подпомага кандидатстването по проекти. 60 на сто от бизнеса в Хасково е микробизнес, който има нужда от подкрепа при кандидатстване по оперативни програми, смята той.

Много са предизвикателствата пред България и в частност пред регионите, но никой не взема мерки. Например промяната на климата вече е факт, а тук се правим, че това не съществува. Една Норвегия вече е стартирала програми за... лозарство, защото според техните експерти с промяната на климата там ще може да виреят лози. Дори вече са започнали да внасят сортове от Чили. Тук се правим, че проблем няма”, допълва експертът.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    А4
    а4о
    15 -2
    20:38, 17 дек 2014
    Това всичко е добре но това трябва да стане с одобрението на общината както е казал човека < все пак е експерт >
    Нали всички знаем кои е командира..........
    Бати Гошо хляб на всички не дава само на негови хора - няма да ги сочим с пръст всички ги знаем кои са.

Още новини

Последни новини