От х:

Днес в x:

Протестиращи: Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии и заплати

"Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии и заплати", с тези възгласи няколко хиляди членове на КНСБ излязоха протест, който започна от централния софийски булевард "Христо Ботев" и продължи пред Министерски съвет, като накрая стигна до парламента, репортер на БГНЕС.

Протестиращите внесоха декларация в Народното събрание. Радан Кънев и Гроздан Караджов също се включиха в протеста. На въпроса защо дойдоха, Кънев заяви: "За да покажем, че не се срамуваме и не се страхуваме да бъдем сред хората. Не се крием в сградата на парламента".

Събралото се множество протестира срещу предложената от правителството на Бойко Борисов пенсионна реформа, която предвижда постепенно увеличаване на възрастта за пенсия. Протестиращите са от различни краища на страната и са облечени с отличителните знаци на синдиката. Те носят плакати, на които пише: "Не искаме работа до гроб", "На работа с памперси ни искате!!!", "Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии". Синдикалният протест събира хора от различни професии: миньори, железничари и др.

"Протестираме срещу пенсионната реформа. За пореден път това правителство показа, че не мисли за нашите бащи и майки, братя и сестри. Протестираме срещу бюджета, който е орязан", каза пред БГНЕС Марин, който работи в системата на железниците. Миньорите са категорично против пенсионната реформа, която увеличава годините им за пенсия. Те не са съгласни с нея, защото условията им на труд са тежки. Според тях на 65 години няма да са в състояние да работят в рудниците. Синдикалният протест се отправи на шествие, което премина през центъра на София и стигна до сградата на Народното събрание. Мотото на националната протестна демонстрация е: "Няма да плащаме чуждите грешки с нашите пенсии, с нашите работни места и с нашите заплати".

От КНСБ посочват безумията: Увеличават възрастта за пенсиониране на над два милиона работещи с 4 месеца от 1 януари 2015 г.; бюджетът на държавата за 2015 г. замразява нашите доходи; предвижда се да бъдат съкратени десетки хиляди работни места в бюджетния сектор; бюджетът не дава сигурност и на работещите в енергетиката и в целия материален сектор. Според КНСБ внесеният в Народното събрание проектобюджет за 2015 г. е "крайно рестриктивен и пагубен за оцеляването на държавния железопътен транспорт". Според синдиката приемането му гарантира: Съкращаване на всеки 4-ти влак и всеки 4-ти работник – на над 140 влака и повече от 1500 работници само в "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД; Намаляване на приходите на ДП "НКЖИ" от инфраструктурни такси и последващо пропорционално намаляване на персонала.

Пред сградата на парламента протестиращите скандираха, че си искат правата. Те са срещу рестрикциите, които, според тях, бюджетът за следващата година налага. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че няма да позволят да има само рестрикции в бюджета за догодина. Той каза пред протестиращите, че са разговаряли с парламентарно представените сили, че имат подкрепата на цялата опозиция, без да конкретизира, на Патриотичния фронт, а "АБВ все още са на кантар". Очаквайте подробности.

 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ga
    galq600
    2 0
    18:49, 11 дек 2014
    za tqh ima 13 zaplata i to ne kakva zaplata a ot 4000lv kak ne gie sram da lejat na garba na naroda i da go machkat bedniq narodec.napravete minimalnata pensiq 240 leva,a ne s parite na bednite pensioneri da stroqt palati i dase 6irqt v tqh.otivate si i vie neblagodarnici i ma chiteli na naroda.tova e genocid kam horata koito sa rabotili 38-40 godini da poluchavat 150 lv a noi da stroi zgradi kato palati.otivate si naroda progleda.vsichkite im zadkulisni igri izlizat na qve.sad i prisada 6te ima za vsichki tqh.te naru6iha ravnovesieto na chujdoto ne6tastie gradiha 6tastie sega 6te im se varne sas stra6na sila.vremeto doide veche nqma i koi da glasuva za tqh te sa veche prozrachni.
Последни новини