От х:

Днес в x:

Шокиращ доклад относно брутални практики на ЦРУ

Шокиращ доклад относно практики на ЦРУ при разпит на заподозрени в тероризъм оповести Сенатската комисия по разузнаване, в която мнозинство имат демократите.

Заключението на комисията е, че ЦРУ използва техники, които са „много по-брутални и лоши”, отколкото Управлението твърди в официалните си доклади. На всичкото отгоре използваните техники не давали желания резултат.

Според сенатор Даян Фейнщайн, която е председател на Сенатската комисия по разузнаване, в някои случаи ЦРУ е използвало „мъчения”.

Представители на ЦРУ защитиха методите, като обявиха, че те са позволили локализирането и убийството на Осама Бин Ладен. От ЦРУ признаха, че са правили грешки с програмата за разпити, но защитиха получения резултат.

Докладът, който е с обем 525 страници, разглежда общо 6 хил. случая. Всички случаи касаят разпити на заподозрени членове и/или съучастници на Ал Кайда.

Типичен пример за използвани от ЦРУ техники за разпит – шамари, удряне на заподозрени в стена, лишаване от сън, събличане, клизма, ледени бани и държане на чисто голи „обекти”. Лишението от сън е стигало до 180 часа в някои случаи. Заради това поне петима от разпитваните заподозрени са халюцинирали, като в поне два от тези случаи агентите на ЦРУ не са спрели с подхода. В други случаи задържани са умишлено подвеждани да вярват, че няма да напуснат стаята за разпит живи. Имало е и случай, при който агент на ЦРУ директно е заявил по време на разпит на заподозрян, че няма да стигне до съд, „защото не може да разберат какво сме ти причинили”. Данните не доказват, че агенцията първоначално е използвала „отворен и миролюбив подход”, казва сенатската комисия.

Интересен факт е, че в доклада дословно е написано следното: „Президентът Барак Обама разреши със заповед 13491 от януари 2009 година на ЦРУ да задържа заподозрени само в краткосрочен аспект и при прехвърляне на американска територия, както и да се използват техники за разпит, утвърдени в специален армейски наръчник (Army Field Manual). Тази заповед не е закон и лесно може да бъде отменена от друг президент – затова трябва да стане закон, а все още не е”.

Заради оповестяването на доклада всички американски държавни учреждения зад граница са охранявани по-строго от обичайното.

Позицията на Обама

Американският президент Барак Обама заяви, че  измъчването от ЦРУ на заподозрени членове на "Ал Кайда" е било контрапродуктивно и противоречащо на  американските ценности.

"Докладът документира смущаваща програма с прекомерни техники за разпит  на заподозрени терористи в тайни сгради извън САЩ", заяви Обама. "Това  засилва моето дългогодишно виждане, че тези сурови методи не само са  несъвместими с нашите ценности като нация, но и не са послужили на  нашите по-широки усилия за борба с тероризма или на интересите на  националната ни сигурност", допълни той.

"Освен това тези техники навредиха значително на позицията на Америка в  света и затрудниха преследването на нашите интереси със съюзниците и  партньорите. Поради това ще продължа да използвам авторитета си като  президент, за да гарантирам, че никога няма да прибегнем отново до тези  методи", каза Обама в комюнике, предаде БГНЕС.

"Поради това аз недвусмислено забраних мъченията, когато встъпих в  длъжност, защото един от най-ефективните ни инструменти в борбата с  тероризма и запазването на сигурността на американците е да останем  верни на нашите идеали", допълни американският президент. През август  Обама откровено изрази съжаление, че в годините след атентатите от 11  септември 2001 г. американски разпитващи "измъчваха някои хора".

В отговор на публикуването днес на доклада, който собствената му  администрация опита да отложи, Обама обеща, че борбата с Ал Кайда ще продължи без прибягване към мъчение. "Ще разчитаме на всички елементи на  националната ни сила, включително силата и примера на нашите  основополагащи идеали. Няма идеална страна. Но една от силите, които  правят Америка изключителна, е нашето желание открито да се изправим  пред миналото, пред нашите несъвършенства, да постигнем промени и да се  справяме по-добре", изтъкна Обама.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини