От х:

Днес в x:

Curiosity доказа, че ходи по дъното на марсианско езеро

Марсоходът Curiosity откри доказаталество, че на планината Шарп, в древността е имало езеро, а кратерът Гейл, по който марсоходът се движи в момента, е негово дъно. Взетите проби показват, че планината се е образувала от отлаганията в езерото, за което са били необходими десетки милиони години.

Ако хипотезата ни относно Шарп издържи проверката, това ще бъде предизвикателство за представата за това, че топлите и влажни условия на Марс са били временни и локални.

Освен това, учените предполагат, че атмосферата на планетата е могла да поддържа температура над нула градуса. Новата теория се гради на събраните образци от планината Шарп. Учените откриха, че тя не е еднообразна, а се състои от различни слоеве. Някои от тях са били образувани под въздействието на водата и вятъра в продължение на милиони години.

Учените предполагат, че преди 3,8 милиарда години планината Шарп не е съществувала, а на нейно място се е намирало голямо езеро или мрежа от водоеми.

То е било с дължина около 155 километра. "Колкото по нависоко се издига Curiosity, толкова повече експерименти можем да проведем, за да разберем какви изменения са протичали в тези езера, заявиха от Лабораторията за ракетни двигатели. Възможно е новите опити да ни позволят да открием следи от живот на Марс".

Космическият апарат на няколко пъти използва установката си за пробиване при добиването на образци от почвата. Те съдържаха доказателства за съществуването на вода на Марс, припомнят агенциите.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини