От х:

Днес в x:

Шефът на “Южен поток”- България: Губим 448 млн. евро годишно

По проекта „Южен поток“ има подписано само акционерно споразумение. Това обясни директорът на „Южен поток – България“ Димитър Гогов по bTV. Това означава, че има ред и процедури за начина, по който да съществува компанията.

“Досега има само договор със строителна компания – консорциум, който да извърши строителството“, каза Гогов и допълни, че договорът още не е влязъл в сила.

Гогов посочи, че официално становище на акционера от руска страна в „Южен поток – България“ няма. „Няма защо на нас да се обаждат. Ние сме изпълнители“, добави той. Според него, разговорът трябва да е на ниво акционери.

На въпрос относно договорките за приходите, които България би получила от „Южен поток“, Гогов обясни: „Има подготвен драфт – проект на договор за транзитиране на природен газ. Още е в насипен вариант и трябва да бъде доработен. Той трябва да бъде предложен на всички, които биха искали да транзитират газ потенциално през този тръбопровод“.

Енергийният експерт посочи още, че всеки един проект има проектно финансиране. За да може компанията да поиска от банките такова финансиране, трябва да изработи финансов модел и бизнесплан за този проект. За „Южен поток“ такъв план е изготвен от консултантската фирма „Портланд адвайзърс“.

В проекта има срок на откупуване на инвестициите в газопровода за определен период – 10, 11, 12 години. Предвидено е България да получава по 448 млн. евро на година. „Това не е чиста печалба. Това са приходите за една година“, обясни Гогов.

На въпроса какво губи България от спирането на проекта, той отговори: „Нищо не се губи. Нещо не се осъществява. Ти няма да получаваш такъв приход от дейност, която няма да реализираш“.

Досега за строител на проекта е избран консорциумът „Стройтрансгаз“. В него влизат „Гапзроект юг“ и „Център газ Русия“. „95 подизпълнители има. Аз не ги знам всички“, заяви Гогов. Според него, възраженията на Европейската комисия относно изпълнителите на проекта са не за имената на фирмата, а за сроковете на подаване на офертите.

Гогов беше категоричен, че „Южен поток – България“ няма пари в КТБ.

По отношение на 191 млн. лв., които бяха добавени в капитала на компанята след забраната за строителството на проекта, той поясни: „Парите са си налични по сметките на „Южен поток - България“. Нищо не е направено под носа на когото и да било“. Той добави, че процедурата за промяна в капитала е старирала още през 2013 година и е финализирана през 2014.

„Тръбите, които се намират на българското черноморско крайбрежие са собственост на „Южен поток транспорт“, каза още Гогов. Те ще служат за правене на връзка между Червено и Черно море и нямат нищо общо с България. „България не е инициатор на „Южен поток“. България се е присъединила. Инициатор, освен Русия, са най-големите европейски компании“, каза Гогов. Тръбите пък са платени от германска, френска, италианска и руски компании.

Гогов се присъедини към позицията на премиера Бойко Борисов – да забравим кой е крив и кой прав, да се види какъв е националният интерес и да се работи за него. Той добави, че парите, платени до момента за „Южен поток“ са дадени на хора, общини и консултанти.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    андрешко
    0 0
    21:37, 7 дек 2014
    ха така Никой нищо не знае никой не е виновен потока не ни трябва Изобщо като седемте джуджета Пълен цирк
Последни новини