От х:

Днес в x:

Орфеец изобрети пътеводител за изгубени

Мишо Михайлов/вляво/ показва творението си


Пътеводител на българският изгубен сътвори пенсионираният електричар Мишо Михайлов от Орфей. Той бил провокиран от сагата на трима младежи, загубили се в старопланинския балкан преди няколко месеца, които след дълго скитане най-накрая се намериха сами, не и преди да докажат колко не ги бива спасителните ни служби. Хасковлията решил да помогне и на едните и на другите. Така, след усилена развойна дейност в панелката на Орфей 22 се ражда изобретение, което трябва да е панацеята на всеки, който хване гората, но не може да излезе от нея. С устройството може да се осигури светлина в палатката, прожектор за осветяване на пътя, захранване на радио или телевизор и най-вече зареждане на мобилните си телефони. Има приспособена аварийна светлина, която трябва да покаже и на най-кьоравия хеликоптер, че там долу има нещо. „Ако ония юнаци имаха това, никога нямаше да се изгубят“ категоричен е Мишо, който е готов да предостави изобретението /безплатно/ на всяка Гражданска защита която го пожелае. То черпи енергия от възобновяеми енергийни източници/ВЕИ/, като по същество представлява нещо като джобна електроцентрала. Най-важната част в него е оловно цинков акумулатор за 12 волта, който се зарежда от слънчев панел с капацитет 300 милиамперчаса. Има и джобен ветрогенератор, който въпреки лилипутските си размери в сравнение с големите си събратя по баирите, произвежда достатъчно енергия за акумулатора. Устройството на Мишо може да черпи ток и от електрическата мрежа, косвено и директно. Освен познатото включване в контакта, панелът акумулира светлина и от електрическата крушка. При зареден акумулатор, може да издържи цяла нощ, а при целодневно излагане на слънце-и повече. „Гледам аз на морето младите се навират в едни таквиз палатки, дето са по-малки от консервна кутия. Светят си с някакви свещи, колкото да се подпалят с тях“ споделя впечатленията си Михайлов. И докато младите търсят ключа от палатката, Мишо им намира светлината-нощна лампа напълно достатъчна да осветява не само „консервите“ но и напълно читава рибарска палатка.

Устройството има и редица приспособления. Така например прожекторът е с телескоп. При разтягане той фокусира точката светлина на 200 метра напред. Мишо направил и следствен експеримент-хвърлил от 6-я етаж една монета от 1 лв и я намерил отгоре с помощта на фенерчето. То е подвижно и може да се сложи на главата като става досущ като миньорска лампа или чалъм на автомонтьор, на който му се е наложило да бърника двигателя нощем. Но основното му предназначение е за загубените -освен всичко друго има и компас и часовник.

66-годишния Михайлов отдавна е популярен сред комшиите в блока и квартала с шантаво изглеждащите понякога свои изобретения. Така например преди няколко години изобрети ледоходки, щото „сума ти народ“ от входа се изпопребил на заледената и традиционно непочиствана през зимата улица пред №22. После реши да помогне на плувците и им спретна чифт ръкавици имитиращи ципите на патиците, с които се плува много по-лесно и бързо. Последният му принос за щастливото съседство е джаджа с която директно се отключва от хола вратата за блока или тази за апартамента. Комшиите само трябва да знаят паролата-три позвънявания-“отдолу“, а едно -“пред вратата“. Така се спестява излизането на студената тераса за оглеждане на посетителя.

Г.Христов

Електроцентралата/вляво на масата/ дава ток за нощна лампа/най-вдясно/ и прожектор с 200 метров обхват
Акумулаторът се зарежда дори от електрическа крушка
...но най-вече от слънчева светлина посредством панел
...и джобен ветрогенератор
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Из
    изобретател
    17 -12
    17:40, 2 дек 2014
    спрете се вече с тия пенсионери изобретатели ! за тях соларния панел е чудо на чудесата,но вие сте част сериозна фирма-не демонстрирайте своята техническа неграмотност!
  • 2
    Ня
    няма значение
    16 -1
    18:07, 2 дек 2014
    Вземете полезното от случая.Който е служил в казармата знае за МНЗ(мобилизационно неприкосновен запас).Добре е да има приготвени дрехи, храна(консерви),вода, пари в брой.И други прости неща като найлон напр.(оставаш сух), кибрит, аварийно осветление.А който има телефон Н...а много модели има безпл. навигация и няма да се загуби.За една ръждялала кола на пътя искат пожарогасител, а колко имат такъв у дома си?Извинявайте за нахвърляното,нямам време за подреждане, сигурно сте разбрали смисъла.
  • 3
    Бк
    БКП
    20 -5
    20:17, 2 дек 2014
    Оставете тези Телефункинови работи. Преди 1970 год планинските спасители и водачи ни учеха на следното: изгубиш ли се в планината и се паникьосаш, тръгни в една посока без да се отклоняваш и след 8 часа си пристигнал в населено място.
  • 4
    Бк
    БКП
    15 -4
    20:17, 2 дек 2014
    Оставете тези Телефункинови работи. Преди 1970 год планинските спасители и водачи ни учеха на следното: изгубиш ли се в планината и се паникьосаш, тръгни в една посока без да се отклоняваш и след 8 часа си пристигнал в населено място.
  • 5
    Сп
    Специалист -също пенсионер
    8 -5
    21:18, 2 дек 2014
    Нищо ново под слънцето !
    Къде е изобретението ?
    Гордост за махалата,и за незнаещите но нищо повече !
    Явно и новинарите са я закъсали или обслужват някакви интереси.
  • 6
    Pi
    Pilef
    9 -1
    08:41, 3 дек 2014
    Hahahaha....golem maitap! Nqkoj bil otkril toplata voda....hodil 4i4kata do dimitorgradskiq pazar, kupil tuj-onui u eto ti IZOBRETENIE !
  • 7
    Ni
    niko_1417591155
    7 -3
    09:17, 3 дек 2014
    Мишо и Ангел Пройков.Куфелници без професионална реализация
  • 8
    Ту
    турист
    6 -1
    11:10, 3 дек 2014
    Само адски некомпетентен човек може да каже, че спасителните служби не ги бива заради случая с изгубените в Стара планина!
    Да са живи и здрави пенсионерите, аз таква зарядно за телефона са имам отдавна.
    А тези "юнаци" просто не са искали да бъдат открити. Ако се загубите в планината - особено на такова място - най - уместно е да тръгнете по течението на река (съвет от човек, който знае някои неща за планината)
  • 9
    Of
    OF
    6 0
    14:37, 3 дек 2014
    Of ne vi li omrazna da se zanimavate s izkykal chovek ......mai mnogo chesto go gledame q tozi pat i proikov my dryjika naistina spretese ima po vajni i interesni istorii
Последни новини