От х:

Днес в x:

Майка на жертва от сваления MH17 съди Украйна за 800 000 евро

Майка на една от германските жертви на сваления самолет на „Малайзийските авиолинии" - полет MH17, е започнала съдебно производство срещу Украйна в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Тя обвинява властите в Киев, че не са затворили въздушното пространство над страната, съобщава германски вестник „Билд", цитиран от АФП.

Жената е подала иска в съда миналата седмица. Тя съди Украйна за 800 000 евро (1 млн. долара) обезщетение за причиняване на смърт по непредпазливост, уточнява изданието.

Катастрофата стана в Източна Украйна на 17 юли. Загинаха всички 298 души на борда - 193 от холандци и четирима германци, по данни на авиокомпанията.

Киев и Западът обвиниха сепаратистите, че са свалили самолета с ракети земя-въздух, доставени от Русия. Москва отхвърли обвиненията.

Ищцата по делото твърди, че Украйна е трябвало да затвори въздушното си пространство за цивилни полети, когато са се разразили сблъсъците в източната част на страната. Жената смята, че Украйна не е направила това, защото не е искала да губи от таксите за прелитане над нейната територия.

Защитата на жената е поета от германския адвокат Елмар Гимула, професор по авиационно право.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини