От х:

Днес в x:

Семинар събра експерти, финансисти и представители на малкия и среден бизнес

Чавдар Здравчев в ролята преводач и Дейвид Каро

Европейски фондове за устойчиво развитие на земеделието през новия програмен период 2014 – 2020г.“ това е темата на семинар, домакин на който е община Първомай.

Целта е популяризиране на възможностите за малкия и среден бизнес в общината в региона. Идеята е възникнала по време на среща на бизнеса и местната власт в Златни пясъци, където кметът Ангел Папазов я предлага на председателя на обединените бизнес клубове Веселин Халачев. Днес тя се реализира с участието на експерти по темата, финансови институции и представители на малкия и средния бизнес в общината и региона. Гости на събитието са Дейвид Каро – председател на Европейския Алианс на малкия бизнес (ESBA), председателя на Тракия Кент – Адем Дългъч, посланици и консули, председателя на Общински съвет Дечко Петков и др. Големият отсъстваш от събитието беше министъра на земеделието Десислава Тенева, която не успя да присъства заради провеждания в Народното събрание парламентарен контрол. Въпреки това госпожата изпати поздравителен адрес, в който пространно говори за мерките и задачите, които трябва да бъдат преследвани за развитие на селскостопанското производство.

Преди Ангел Папзов да открие официално теоретичната част, той организира за гостите посещение в няколко местни фирми - „Сладък път“, „Доаян Агро“ и „Шипка“.

Г-н Дейвид Каро, в отговор на въпроса ни какво очаква от този форум, сподели, че би искал да научи повече за проблемите на местно ниво на малкия бизнес и да се запознае с добри практики, и допълни, че семинарът би имал смисъл, ако има повече въпроси и отговори, ако в разискванията се включат и повече финансови и банкови институции. „Впечатлен съм – каза още – от помощта, която получават от местната власт предприятията, които посетихме. Огромен обем износ и контакти те дължат на администрацията. Мисля, че духът на предприемчивост, който имате вие е добър образец за много хора от северна Европа“.

Модератор на срещата стана Веселин Халачев.

Със стратегическата рамка и възможностите за развитие на бизнеса в аграрния сектор през програмния период присъстващите запозна Владислав Цветанов – експерт в Дирекция „Развитие на селските райони“.

Дискусията продължи със Старегическата рамка за развитие на малкия и средния бизнес, представена от началник отдел в Дирекция „Развитие на селските райони“ Стефан Спасов, а за финал на първия ден остана лекцията на експерт „Европейски фондове“ Анселмо Капороси „Култура, туризъм, земеделие – печелившо трио за развитие на селските райони“.

Утре семинарът ще продължи с дискусии по европейските земеделски политики.

Теодора Кирякова

За гостите беше подредена изложба "Произведено в Първомайско"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Cu
    CuMo
    19 -3
    08:45, 29 ное 2014
    Теодоро, за пореден път ми доказваш, че или си крайно некадърна или си подлога на местната власт... значи високопоставения гост от Казахстан влиза в графата "(някакви си) посланици и консули" без да си направиш труда да питаш за името му, обаче ония запъртък дечо си го писала... ужас, жалка си
    • 39
      3939
      14 -3
      10:06, 29 ное 2014
      И двете е , но не го знае.
  • 2
    Мо
    мохамед
    2 -1
    09:33, 30 ное 2014
    Афтурката гаврена така както и Хитлер не се е гаврил с евреите!!!!Следва обезпаразитqване!!!!
  • 3
    1_
    1_1414390573
    6 -1
    13:30, 30 ное 2014
    Колко от заема изхарчи общината за този форум ?
    • На
      Найдьо
      1 -1
      20:11, 30 ное 2014
      Ти па кво против имаш умни хора да дохождат. Инак кога ша видиш друг път некой такъв. Пък и закво да не ги почерпят. Ми на гостенин се слага я туршийка, я ракийка, я медец, я ягне в торбата. То, след кат закопат некой в гробето да го фъкат червеите, одят да праят моабет, па на вас ви съ свиди некой лев за имиж. Мое сме прости, ама сме културни. Я съм за суфрътъ и за тва да идват видни хора у града. Трябва да са представим както трябва.
  • 4
    2х2е5за6
    10 0
    21:03, 30 ное 2014
    Изгониха от града всяко производство различно от краставичарството иимамбаялдъта - т.е. тяхното.
Последни новини