От х:

Днес в x:

Софиянки дойдоха в Хасково да станат отличници в УНСС

Доли Оронова стана икономист №1


Софиянки станаха отличничките на УНСС-Хасково в престижната специалност „Икономика“. Само две от 51 завършващи бакалаври изкараха пълно 6 и двете бяха от столицата. Предпочели да се сдобият с престижната диплома тук вместо в университета майка, който при това е в града и. Доли Оронова и Весела Мирославова бяха тържествено поздравени и наградени като първенци на випуска от проф. Веселка Павлова, зам.-ректор на дистанционното обучение в Университета за национално и световно стопанство.

Всъщност, пълното 6 касае само държавните изпити, а що се отнася до средния успех в следването, там дипломите бяха много по скромни. Оронова може да се похвали с 4.78, а подгласничката й Мирославова с 4.72. На фона на останалите май и това е било прекалено много.

Обяснението бе в сложната и трудна специалност, обхващаща огромна и трудна за усвояване материя, обясниха преподаватели в УНСС. В добавка, дистанционната форма не разчита толкова на нарицателните лекции или очни, касаещи популярните „редовно“ и „задочно“, а на самоподготовката на студента. „Първите випуски не се възползваха пълноценно от този метод, но виждам че сегашният е направил голяма стъпка напред“, изчетка завършващите проф. Павлова. Този випуск е 3-ти за бакалавърските степени в дистанционното УНСС в Хасково.

Местните студенти показаха пък, че са отличници в бизнеса и в специалността „Бизнес администрация“, която също нахлузи днес черните тоги. И тримата с пълно шест /от държавния изпит/ са хасковлии - Златка Дякова, Иван Костов и Диана Богданова. Постижението на последната е особено впечатляващо, понеже отличният резултат бил постигнат, въпреки че Диана разделяла усилията между ученето и обгрижването на двете си деца. Средният успех на местната гордост също е по-висок от столичанките-съответно 5.14, 5.10 и 4.98.

Своите 8 бакалавърски семестъра в „Бизнес администрация“ завършиха общо 41 студенти. Отделно от тях дипломи получиха и 56 магистри. Тази степен се предлага вече 9-ти сезон в Хасково, като за нея се учи между 2 и 4 семестъра. Дипломираха се бъдещи счетоводители, специалисти по „Публични финанси“ и „Бизнес администрация“. Много от магистрите са бакалаври на хасковското УНСС и в този смисъл бе пожеланието на директора на филиала доц. Живко Драганов, сегашните дипломанти да запазят присъствието /и таксите си/ за тукашното УНСС, за получаване и на магистърския профил.

Дистанционната форма на обучение е много изгодна, съгласиха се и двете страни. Студентите буквално си учат от вкъщи и спестяват значителна част от разходите по пътуване и квартира, а УНСС например държи само 10 души персонал, който организира учебния процес в хасковския филиал.Що се отнася до стойността на дипломите, проф. Павлова не пропусне да изтъкне, че за втори 6-годишен период УНСС е акредитиран като най-добрия университет в България.

Г.Христов

Двете Весели: Професор Павлова/вдясно/ награждава отличничката Мирославова
Випускът на икономистите бе предимно от жени
Които се чувстваха вдъхновени да учат и по-нататък в УНСС Хасково
Вълнението бе изписано на лицата им
...и навсякъде другаде
Някои бяха запазили притеснението от влизането в Аулата
Повечето бяха доволни че всичко свършва
...освен ако не последват съвета на доц Драганов да продължат ама пак тук
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ик
    икономист-пенсионерка
    10 -1
    16:54, 28 ное 2014
    На добър час колеги ! Дерзайте и не правете компромиси със съвестта си в името на професията !!!
  • 2
    Ня
    НЯМА КАК ДА СТАНЕ
    9 -1
    21:24, 28 ное 2014
    Всички издухани пиростии от софия идват в хасково с единствената надежда,че ще изпъкнат,като свински мъдя..........
    • До
      До изучен
      2 -1
      23:40, 28 ное 2014
      изпъкват те ... по сепаретата в баровете и по хотелчетата, където ги водят след това, за да си заработят семестъра
  • 3
    Къ
    Къс път
    2 0
    22:33, 28 ное 2014
    Какво ли ще правят тези мили дечица, когато свършат тъпаците, които не могат сами или с компютър да си направят сметките. Остават им само мошениците, търсещи жертвено агне с предлог "не разбирам, питай счетоводителя".
  • 4
    Из
    Изучен
    4 -1
    23:18, 28 ное 2014
    На това народът му вика " По -добре кмет на село , отколкото последен в града ".Иначе от години наред приемам молби за работа на "икономисти" завършили " престижния" дистанционен учебен център и трябва да отбележа , че нивото на подготовка е отчайващо.
  • 5
    До
    До изучен
    1 -3
    23:38, 28 ное 2014
    Заради такива като тебе е отчайващо, мухльо :)Такива все изучени пръдльовци!
    • Из
      Изучен
      4 -1
      23:58, 28 ное 2014
      Нищо лично , приятелю , но срещу пари всички тези хубавици получават една куха диплома.Лично проследих "обучението " на една студентка , моя служителка.Не видях нищо академично в образованието й.Ходила е на не повече от 10% от т.нар лекции.Купуваше си разни теми , изпити , правеше какви ли не уговорки и накрая взе диплома.При все , че не може да състави една елементарна счетоводна статия.Сега наблюзавам обучението на друга хубавица , но вече в " най-добрия " ВУЗ УНСС в София.И там е същата работа.Чакат лектора да си изчете лекциите някъде из страната , за да ги удостои с внимание . Формални упражнения.Предава някакви измислени теми , които се въртят измежду студентите и дори й остава време да работи в студентски град- забележете - на трудов договор и редовно работно време.Така , че - това са реалностите колкото и да не ти харесват констатациите ми.
  • 6
    Аз
    аз
    1 -2
    12:39, 29 ное 2014
    Злобни, дребни хорица сте вие! Децата са наливали пари във вашия наистина прекрасен град, четири години, което е поспомогнало икономиката на населеното място! Питам само защо вие като дойдете в столицата, забравяте да си тръгнете. На добър час на всички завършили, независимо от населеното място от което са дошли!
    • Ст
      Студент
      0 -1
      19:32, 3 дек 2014
      Какво са "наливали"? Дистанционно обучение знаете ли какво означава? Всеки човек запознат с този филиал му е пределно ясно, как се вадят 6-ци и каква посещаемост има въпросния "акредитиран университет".
  • 7
    N-
    n-44
    0 0
    14:33, 30 ное 2014
    sofianki v haskovo :) tuka 6te minat s po malko ...svirki ...i hop 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6 6.....
Последни новини