От х:

Днес в x:

Газовият въпрос в центъра на визитата на Путин в Турция

Въпросът със стойността на допълнителните обеми руски природен газ за Турция изисква щателно отработване, включително като се вземат под внимание възможностите на турския газов пазар, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за турската Анадолска агенция в навечерието на визитата му в Турция.

"Добре разбираме колко важни са руските енергоресурси за развитието на икономиката и социалната сфера в Турция. Затова винаги ще реагираме положително на обръщения по въпроси, отнасящи се до износа на газ. През октомври беше постигната принципна договореност за увеличаване с 16 до 19 милиарда куб/м. годишно на вноса по газопровода "Син поток" и изпълнението на необходимите за това работи. Нашите експерти постоянно държат под контрол този въпрос, подчерта руският държавен глава.

"Що се отнася до стойността на допълнителните обеми, този въпрос изисква щателна обработка по лиинията на заинтересуваните компании",добави Путин. Той обърна внимание,че през последните десетилетия енергетиката играе роля на локомотив в руско-турското търговско-икономическо сътрудничество. "Турция е вторият по обем /след Германия/ вносител на руски природен газ, който върви по "Западния коридор" - транзитно през териториите на Украйна, Молдова, Румъния и България, както и по тръбата "Син поток". Миналата година Русия достави на Турция 26,6 милиарда куб/м газ, а през текущата година вероятно ще надхвърлим тозипоказател", продължи Владимир Путин.

По неговите думи в рамките на разнообразяването на икономическото партньорство с Турция Москва възнамерява да да определя заедно с нея сратегическите направления на работа, включително във високо-технологичните области и ядрената енергетика. "През декември 2010 г. беше подписано междуправителствено споразумение за сътрудничество в сферата на строителството и експлоатацията на турската АЕЦ в Аккую",припомни руският президент. Реализацията на този мащабен проект на стойност около 20 милиарда долара върви по график и ще позволи укрепване на енергийната сигурност на Турция, даа се създадат нови работни места, включително чрез включването на турски компании в изпълнението на работите.

Фактически в Турция се създава нов перспективен отрасъл, за което ние сега помагаме за подготовката на квалифицирани специалисти. " От 2011 г. в Русия бяха изпратени за обучение четири групи турски студенти с обща численост 250 души", обясни Владимир Путин.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини