От х:

Днес в x:

Новите сили за бързо реагиране на НАТО срещат проблеми с финансирането

Създаването на новите сили за бързо реагиране на НАТО, които са сред основните елементи на противодействието срещу Русия след анексирането на Крим се оказва по-трудно от очакваното заради липсата на жизненоважно оборудване и спорове около финансирането, пише "Ройтерс", позовавайки се на дипломатически източници.

На срещата на върха в Уелс лидерите на военния блок се съгласиха да бъде създадено ново подразделение за бързо реагиране, съставено от 5000 пехотинци, поддържани от военновъздушни, военноморски и специализирани части.

Основната функция на новите сили за бързо реагиране е да могат бързо да навлязат и осигурят Източна Европа и държавните от бившия Източен Блок в случай на необходимост. Очаква се те да могат да бъдат разположени на терен в рамките на два дни, докато настоящите експедиционни сили на НАТО са в състояние да постигнат същото за пет дни.

"Установихме, че постигането на тази бързина е по-сложно, отколкото очакваше алиансът, когато взе решението в Уелс", заяви пред репортери посланикът на Великобритания в НАТО Адам Томсън. "Възможностите ни са за колективна отбрана са намалели много от Студената война насам", добави той.

Сред основните проблеми е намаляването на числеността на въоръжените сили на НАТО, което води и до затрудняване на предвижването на техника и оборудване в Европа.

Следващият вторник външните министри на страните от НАТО ще се срещнат, за да оценят развитието на силите за бързо реагиране. Очаква се те да одобрят размера и структурата им.

Цитирани от "Ройтерс" дипломати посочват, че силите за бързо реагиране ще са готови за действие чак през 2016 г. Следващата година НАТО ще опита да подобри съществуващите си възможности, въз основа на които да изгради новото подразделение.

Дипломат от НАТО заяви, че основният проблем пред новите части е "кой ще плати и кой ще предостави войниците и екипировката им". Очаква се европейските съюзници на НАТО да играят основна роля в новите сили за бързо реагиране. Заради свиването на военните бюджети през последните години обаче на европейските държави ще се наложи да разчитат на САЩ за въздушния транспорт и разузнаването.

Приблизително 100 войници на НАТО ще бъдат разположение в Балтийските държави, Румъния, Полша и България, за да организират бързото разгръщане на новото подразделение.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    1 0
    14:50, 28 ное 2014
    Пари на вятъра.
  • 2
    12
    123
    1 0
    16:33, 28 ное 2014
    Na viatara 6te otidat na6ite pari vzeti ot bednata du6a na balgarina, pari za pensii niama, za minimalna zaplata sa6to, no za nato 6te ima dstata4no badete spokoini, 4akame nova revoluzia.
Последни новини