От х:

Днес в x:

Ходжа от Кърджали, начело с Недим Генджев, произнася молитва за възмездие

Трима ходжи в шпалир, начело с бившия главен мюфтия Недим Генджев произнасят молитвата за възмездие "Ляанет дуа". На 19 ноември те са дошли чак от Кърджали и Разград специално за заклинанието, повикани от Генджев.Ходжите са се наредили пред Висшия съдебен съвет (ВСС), където в онази сряда магистратите се опитаха да изберат временен председател на Върховния административен съд.Облечени са в характерни ислямски одежди, отличаващи религиозния водач от останалите правоверни. Дрехите се наричат джудба. Дълги са почти до земята. Шият се от сърма или коприна със златист кант. Посланието на дрехата е, че духовникът, който я носи, е авторитет във вероизповеданието.В мюсюлманската религия "Ляанет дуа" се води като най-страшната молитва за проклятие. Тя се чете на арабски само от духовници. Това всъщност е сура, текст от Корана, с който ходжите искат намеса на Аллаха.

В случая свещеният гняв на Генджев и ходжите е провокиран от съмнения, че съдия Стефан Гроздев с фалшив документ и срещу солиден рушвет в евро е регистрирал като главен мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи, вечния опонент на Генджев.

"Ако в резултат на жалбите ми до главния прокурор той не се намеси, ще блокираме Съдебната палата. Ще призова 300 ходжи екзорсисти, какъвто съм и аз, да четат молитва Сотир Цацаров да подаде оставка. Протестът с молитва срещу Гроздев е само началото. Акцията няма да спре. Продължава с пълна сила", заяви пред "168 часа" проф. Недим Генджев.

"Аферим на ДАНС и Писанчев, които засякаха финансиране от "Ислямска държава" в пазарджишкия квартал "Изток", каза още Генджев.

В молитвослова срещу съдия Гроздев правоверните от цялото си сърце и душа призовават Всевишния с думите: "О, мой Аллах, той ми показа неговата сила върху мене,искам да покажеш твоята сила върху него. Защото си Господар и покровител."

С поглед към небето ходжите продължават да молят: "О, Аллах, покажи твоите чудеса върху него, тъй като е угнетител. И кой е по-голям угнетител от онзи, който измисля лъжа за Аллах и неговите последователи".

Във финала има категоричност и отново призив: "Да, проклятието на Аллах е над угнетителите". Смисълът е проклятието да сполети и поколението на съдията. А също и тези, които го подкрепят при избора, обясниха ислямски богослови. Дали молитвеният възглас, насочен към небето, е помогнал или не, но на съдия Гроздев не му достигнаха два гласа, за да оглави ВАС. Духовниците са убедени, че при вота не е излъчен председател на ВАС именно в отговор на техните молитви към Всевишния.

Но докато ходжите пееха, съдия Гроздев все пак получи някаква подкрепа. Но не и необходимите 13 гласа от членовете на ВСС, за да бъде избран за шеф на съдебната институция.

Другият претендент Пенгезов получи само 1 глас. 16 членове на ВСС гласуваха "против", а 9 се въздържаха.

"Всички ме разбират грешно. Никога не съм проклинал съдията. Молил съм се Аллах да го накаже по своя воля и промисъл. Аз и ходжите сме само посредниците молитвата да стигне по-бързо. Дано един ден съдията се вразуми и да осъзнае, че неправилно е регистрирал Мустафа Хаджи за лидер на мюсюлманите", горещи се Генджев.

В списъка на угнетителите на исляма фигурира и името на Ергин Емин, самоубилия се началник на кабинета на Ахмед Доган, вече бивш лидер на ДПС.

"Поръчението шефът да бъде арестуван като главен мюфтия преди години и обвинен за финансови злоупотреби беше от самия Емин. Той, а не г-н Доган поиска проф. Генджев да бъде отстранен от ръководния пост", разкри член на Висшия мюсюлмански духовен съвет, чийто председател е професорът.

"Арестуваха шефа на входа на една частна телевизия, след като той даде интервю и представи изобличителни материали, в които фигурира и името на Емин като разпоредител с вакъфски имоти за милиони", продължи разказа си човекът на Генджев.

Той описва какво се е случило - ходжи на Генджев пак чели молитви за възмездие и резултатът не закъснявал. Няколко дни след прочетената "Ляанет дуа" Емин се самоубил в сараите на Доган. Това се случи на 17 октомври 2008 г. Разследването тогава установи, че няма външна намеса и така бе изключена версията за убийство. Досъдебното производство бе образувано срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство, каквото също не бе установено.

Проклятие застига и съдия Петър Сантиров. Като наблюдаващ прокурор по дело за "присвояване от Генджев на 600 000 лева на Главното мюфтийство той поискал постоянна мярка "Задържане под стража" на обвиняемия. Без да подозира, че с оставянето на бившия главен мюфтия в ареста някой ден по силата на отправеното му проклятие и той на свой ред ще бъде оставен в ареста с постоянна мярка за неотклонение по нашумялото дело срещу бившия военен министър Николай Цонев.

"Ходжите не забравиха за злото, сторено на нашия началник. Духовниците не спят, а действат. Да тръгваш срещу човек, свързан с религията, никога няма да остане без последствия", обяснява имам, участвал в четенето на молитвата за възмездие върху Сантиров.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини