От х:

Днес в x:

Милан Миланов: Държавата не плаща здравните осигуровки, това е проблемът

С това колко хора са неосигурени се спекулира. Това каза проф. Милан Миланов, който смята, че 300-400 души, които работят, не плащат осигуровки. Всички други или се осигуряват, или подлежат на осигуровка като социално слаби.

Според Миланов точно тези 300-400 хил. души би трябвало да бъдат засегнати от плана на здравния министър Петър Москов да не се позволява на хора без здравни осигуровки да се лекуват, без да платят. Единственото изключение е „Спешна помощ”. Миланов даде и пример – прострелян бизнесмен, държащ погребални агенции, дошъл в „Пирогов” и трябвало да плати, за да го лекуват. Невнесените осигуровки са 300-400 лева, а лечението му било 10 хил. лева.

Доц. Стойчко Кацаров припомни, че според закона, ако не си се осигурявал, трябва да платиш всички вноски три години назад. Той също се спря на броя на неосигурените – над 1 млн. души по последни данни, но огромен брой са в чужбина. 4 млн. души се осигуряват от държавния бюджет, над 2 млн. души се осигуряват като работещи в частния сектор и останалият милион са неосигурените, подчерта Кацаров. Тези, които са в чужбина, масово не знаят, че ако подадат данъчна декларация, отпадат от графата „неосигурени”, добави той.

Доколкото разбирам от цялата работа, ако държавата не е нормален платец, както е сега, нищо няма да се промени. Държавата плаща за пенсионерите, за държавната администрация, посочи Миланов.

Лекарите се оценяват от пациентите – само от тях, това е важният резултат. Лекарят трябва да полага адекватна грижа, заяви Миланов. А Стойчо Кацаров е убеден, че здравната вноска трябва да бъде намалена на 6%. Откакто стана 8%, НЗОК събира повече пари и харчи още повече – факт. Не знам защо, но явно трябва да бъде намалена, за да се ограничат дефицитите, каза Кацаров.

Колко са болните, които се хоспитализират без нужда? Досега, преди 2013 година, хоспитализациите бяха около 1,5 млн. От 2013 година станаха над 2 млн. През 2010 година в стандартите за медицина се вписа, че един анестезиолог не е достатъчен при хоспитализация. Приходите са фиксирани, а трябват повече пари за администрация – как да стане, освен да реализираш „повече услуги”. И хоспитализациите скачат, обясни Кацаров.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини