От х:

Днес в x:

Бездомница спи на пейка в очакване на мъртвото си дете

Десислава Лещарска и нейния "дом" в центъра на Димитровград


Бездомницата Десислава Лещарска живее в объркан свят, в който минало и настояще е като в мъгла. В него няма нищо сигурно, включително и това, дали е майка. Жената, която от месеци обитава автобусна спирка на димитровградския бул. „Трети март“ помни, че някога е родила, но няма представа къде е детето. Едва след продължителен разговор с наш репортер дава някакви подробности - била от Мездра, дошла по тоя край, следвайки мъж. Родила през 2010-та година и ...дотам. В хода на разговора дори и този незабравим за всяка жена факт избледнява и търпи редица промени. В един момент не се сеща, че е родила, после заявява че май бебето й било умряло. От тогава /2010 година/ започват психическите й проблеми, които според хората, които я познават, първоначално били обичайни - депресия. В момента са видимо по-задълбочени, макар да няма ясна диагноза от какво точно страда. Знае се, че е била за кратко лечение в Психото в Болярово, но дали заради депресивното й състояние или заради нещо по-тежко, остава скрито заради лекарската тайна.

Самата Десислава не е скрита - завита с прокъсано одеяло и единствения си чифт дрехи „домува“ на пейка на на централния булевард пред очите на целия град. На милосърдието на съгражданите си дължи оцеляването си вече втори месец. Много хора й дават храна и пари, защото, за разлика от други бездомници, женицата не проявява никакво желание да проси или рови по кофите. Сякаш всичко й е писнало. Хората с право се опасяват, че бездомницата няма да изкара зимата. Това едва ли би било възможно с леките дрешки и никакъв подслон при вече започналите минусови температури. А е още млада - едва на 37.

Десислава обаче отказва да ходи където и да е, дори при спорадичните опити на социални и община да й намерят поне временен подслон. Заради липсата на кризисен център в областта, това може да стане само извън нея. Но макар понякога да забравя, несретницата инстинктивно се вкопчва в мисълта, че тук е родила и иска да е близо до детето си. Колкото и несигурно да изглежда от несвързаните й обяснения, оказва се, че дете все пак е имало. Макар и за няколко минути.

Справка в регистрите на болница Света Екатерина показва, че 33-годишната тогава Лещарска е добила момченце през април 2010 година. Записано е обаче, че детето е починало при раждането. Десислава тогава била с адрес в село Крепост, факт, който за разлика от детето, изцяло е забравила. За сметка на това настоява, че рожбата й е при някой си Митко. Посоченият от нея човек наистина съществува, но си има друго семейство и никаква видима връзка с жената. Истински се оказва и другият персонаж в света на Десислава - Недялко. Оказва се събрат-клошар, който й помагал с дрипа или залък в нужда. За службите тези подробности от миналото не са важни, защото искат да обезпечат поне близкото бъдеще на жената, обясни социалният служител на Димитровград Галя Пенева, която се занимава с бездомницата. Миналото обаче е достатъчно важно за Десислава, за да я задържи на пейката. Отказала категорично преди 3 седмици предложението на общинските власти да я откарат с техен транспорт за освидетелстване в Болярово и после на ТЕЛК. А без документи за нетрудоспособност или заболяване, няма законова форма да й бъде отпусната всякакъв вид социална помощ, поясниха експертите. Така, вече цял месец след публикувания по настояване на читателите репортаж, излиза, че нищо не може да се направи. В България помощта е за тези, дето я искат, като едно малцинство, вземащо мнозинството от социалните помощи. Те разбира се, не са луди, просто ядат зелника, който им се дава.

Десислава може би е луда и затова ще продължи да отказва помощ. Макар в подобни случаи да има прецедент. Преди три години хасковската бездомница Нефизе /на 40 г/ чакаше смъртта под дебелото снежно одеяло на спирка до църквата св. Архангел Михаил в Хасково. Спаси я един свещеник, съхранил призванието си, а една социална шефка изиска прокурорско разпореждане за освидетелстване, за да настанят окаяницата в дом. След което Нефизе получи лечение, грижа и подслон. И най-важното - е жива. Което не изглежда много вероятно в бъдещето на Десислава.

П.П. Днес следобед стана ясно, че Регионалната служба Социално подпомагане е издействала настаняването на Десислава Лещарска в Център за временно настаняване в Пазарджик за срок от 6 месеца. Доброто решение обаче запазва първия си препъни камък - трябва съгласието на жената. Без него остава реалността на един грузински класик: Има човек, има проблем. Напролет в Димитровград сигурно ще има един проблем по-малко.

6 ЧАКАТ ПОСЛЕДНАТА СИ/МОЖЕ БИ/ ЗИМА НА УЛИЦАТА

6 бездомници чакат зимата на улицата, показва засечка в регионалната социална служба. 5-ма от тях са именно в Димитровград и то без Десислава. Един е в Хасково. Това е нарицателния безкрак Йордан, който тази година избяга от дом в Езерово и в момента отново е по улиците на Хасково. Другите засега са спасени-след сигнала на Haskovo.net от август Киро Лъва е в дома в Радовец, а партизанинът със землянките в двора на болницата Христо, е при майка си във Въгларово. Поне за други не се знае. Що се отнася до тези в Димитровград, тамошните 5-ма до един са болни. А двама от тях са го доказали неоспоримо. Когато на Кирчо и Лиляна им предложили цяла къща в село Сталево, те отговорили, че не искат на село, в апартамент в центъра на Димитровград. Разбира се такъв няма.
Впрочем не е необходимо да си болен за да поискаш мекото-споменатия вече Данчо отказа дори общинско жилище, защото искаше апартамент на улица Преслав, в идеалния център на Хасково. И неговото здравословно състояние обаче е вече под въпрос, след като от Езерово отказват да го настанят отново. По мнението на техните медицински лица, за него трябвало да се грижат в специализирана институция.

Домовете за такива хора обаче са препълнени. Центърът за жени в Пъстрогор/където е Нефизе/ има 115 чакащи при капацитет 70 души. Аналогичният център, но за мъже в Радовец има 198 чакащи, а от капацитет 75 там има 76 души. Екстрата е на бездомникът Кирчо, на който щяха да му отрежат краката именно от живот на пейки.

Г.Христов 

37-годишната жена категорично отказва да ходи където и да е било
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    На
    назъм хикмет на хасково кмет
    16 -30
    20:57, 27 ное 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Случайно да прочете,че жената е болна?Губят и се кадри,появяват и се картини... Във всички най големи европейски градове е пълно с бездомници,спат къде ли не,просят,с парите купуват хероин,боцкат се за да се стоплят,ядат това което хората са им дали,някои са болни,други не.Ако обаче се заговориш с тях можеш да научиш и доста интересни житейски истории.Неща които малкия ти мозък няма как да разбере защото на село няма бездомници. Утре като се събудиш благодари на Бог,че си жив/а и имаш какво да ядеш защото никой незнае какво го очаква!
  • 2
    Ko
    Kolev !!!
    4 -41
    22:25, 27 ное 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Струва ми се,че не си много добре за да задаваш такъв въпрос. А дали утре ти няма да си на нейното място,или твое дете/внуче? Не казвай голяма дума!!!
    • De
      deni_1417130199
      11 0
      01:15, 28 ное 2014
      sloji se malko na mom4eto mqsto to v toz stud vinka.Are misli malko i taka pishi posle
    • Ke
      kelev e ТЪПАК
      15 -4
      01:33, 28 ное 2014
      Колев много си прост
    • Па
      Павлов_1417180274
      5 -1
      15:09, 28 ное 2014
      Ти връзка с главния мозък имаш ли? Или само кучета са ти в главата?
  • 3
    27
    2735
    26 0
    08:39, 28 ное 2014
    Тая жена знае знае ли се от къде е?Полицията освен да я подминава да видят за близки евентуално в нейния край.От какво е болна ,освен Болярово има и психоболница в Кърджали.Социалните с прокуратурата я настаняват за изследване и евентуално лечение и ще изкара зимата,но не това е проблема,проблема е в беззаконието и безхаберието на таканречената държава България.Бог да ни е на помощ на всички.Затова вървим с наведени глави,умислени,а някои вече и сами си приказват.Дотам ни докараха нашите управляващи,защото за тях сме едни избиратели,а не хора.
  • 4
    Чи
    читател
    18 0
    09:29, 28 ное 2014
    Нужни са промени в правилниците за настаняване на хора в специализирани заведения. Няма как психично болен човек да бъде в състояние да осъзнае проблема си и необходимостта от настаняване,за да се иска съгласието му. Тези решени ятрябва да ги взема специална комисия
  • 5
    Ми
    мимо
    29 0
    10:04, 28 ное 2014
    Абе , добри хора...вие не виждате ли,че тук всички сме за болници,че самата мила българия я направиха една голяма болница,а докторите в нея са всички кръвосмучещи от нас политици,мутри незаконно замогнали се елементи.и децата се раждат вече генно изкривени,и вместо да кажат първо мама,мечтата за управляващите ни е да казват ,,да,сър..и всички ние,които търпимм този ужас,и болните по спирките,и циганския терор,и ниските смешни пенсии на нашите родители,които здравето си дадоха за тази българия,и наглоста на партиите,които като кучета се ръфат за власт и пари,и бягащите от мизерията наши скъпи деца.....ееей,добри хора...ние сме си виновни...всеки народ си заслужава правителството
    • 27
      2735
      7 0
      08:58, 29 ное 2014
      Прав си човече.Но,ако бяхме народ нямаше да сме на това дередже.Ние сме една продаваща се сган,чакаща някой да дойде и с магическа пръчка/800 дни/ и да ни оправи.Да погледнем историята от освобождението - довеждат ни княз,след това цар,царче,който идва да си вземе имотите и с едно хвърляне на зара да ги проиграе на комар. Заслужаваме си хала.
  • 6
    Ko
    Kolev !!!
    2 -2
    18:36, 28 ное 2014
    abe 6to ne q preberete v vas togava - ama ako nqkoe bezdomno ku4ence vi se zalepi za krakata nego po moji da go vzemite nali trani da vi ileznat v ezika va6ta mama putka da vi izleni na papa kur da vi izraste v gaza pak na PAVLOV da mu porasnat u6ite kat na magare :D
  • 7
    Се
    серго лепилото
    0 0
    23:54, 1 дек 2014
    за колежката ясно .кофти работа..и аз в хасково съм така..спинкам си под една тераса до пицариата..кучешки студ...социалните ме подмятат...ст.загора лкк..софия лкк..а аз на студа..увит в стари кашони от магазина за детски играчки отсреща..и ако не е лепилцето..ко друго ми помага...
Последни новини