От х:

Днес в x:

Правят центрове от семеен тип за възрастни хора

От следващата година ще се строят центрове от семеен тип и за възрастни хора в страната.
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви във Варна, че процесът ще тече по аналогия с деинституализирането на децата от социалните домове в страната, предаде БТА.

Според Павлова през новия програмен период за изграждане на различен тип центрове в страната ще бъдат заделени 200 милиона лева.

Тя уточни, че тези средства ще позволят да продължи процесът по деинституализация на децата, лишени от родителска грижа.

"При предишния мандат на кабинета Борисов бяха осигурени 105 милиона лева за изграждане на 125 центъра от семеен тип и 33 защитени жилища за близо 2000 деца", посочи Павлова.

По думите й най-напред от социалните домове се извеждат децата с увреждания, като през следващия програмен период в нови жилища ще бъдат настанявани и останалите, които не са осиновени или настанени в приемни семейства.

Деинституционализацията започна през 2010 г. и трябва са завърши през 2025 г. със затварянето на всички 137 домове за деца в страната и заместването им с алтернативни услуги. Според доклад на Българския хелзински комитет 2664 деца са напуснали институциите и са настанени в приемни семейства или центрове от семеен тип. Около 3800 продължават да живеят в домовете.

Павлова откри във варненското село Тополи център от семеен тип за настаняване на деца и младежи с увреждания.
Той е първи от общо 7 такива центъра, които ще бъдат поетапно разкрити и в тях ще бъдат настанени 98 малчугани от домове от цялата страна.

Проектът е на стойност над 4,5 милиона лева, осигурени по оперативна програма "Регионално развитие". Осигуряването на персонала и специалистите, които ще обслужват децата, е финансирано по програма "Развитие на човешките ресурси" с малко над 1 милион лева.

`Проектът във Варна е пример как може да се прави кръстосано финансиране по различни оперативни програми", каза Павлова.

Тя уточни, че по този начин ще продължи да се работи и през новия програмен период.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини