От х:

Днес в x:

Антиимиграционен, данъчен, „златен“ референдум в Швейцария

Швейцарците ще гласуват в неделя на референдум за ограничаване на имиграцията, който цели да защити околната среда. На още 2 ще се решава за данъците и златото.
Вотът за имиграцията е иницииран от организацията „Екология и население”, която се бори срещу пренаселването, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Групата иска да ограничи годишния миграционен ръст до 0,2% от населението, или до около 16 000 души. Сега годишно в страната пристигат около 93 000 души.

Организацията призовава още Швейцария да отдели 10% от фондовете си за развитие за мерки за контрол на раждаемостта в южните страни.

Групата се аргументира със силния темп на застрояването и посочва, че ако той продължи, до 2050 година в страната няма да е останала природа.

През февруари швейцарците одобриха на референдум с минимално мнозинство от 50,3% ограничаване на масовата имиграция и свободно движение между Швейцария и ЕС. Вотът обаче влоши отношенията й с ЕС.

През април Швейцария обяви, че ще даде възможност на работници от Хърватия да работят на пазара в опит да поднови преговорите си с ЕС, които бяха блокирани. ЕС прие да продължи преговорите за уреждане на двустранните отношения, но отказа да направи компромис с правото на свободно движение.

Швейцарското правителство реши в края на май страната да запази имигрантските квоти за българи и румънци до последния възможен момент - 31 май 2016 г.

Данъци

На друг референдум тази неделя ще се гласува за "край на данъчните облекчения за богати чужденци". Той засяга милионери чужденци, които имат имоти в Швейцария, но не работят там и плащат данъци, по-ниски от тези за швейцарските граждани.

"Златният референдум"

Цената на златото може да скочи със 17% до 1 350 долара за тройунция, при положение, че Швейцария гласува „за“ на референдум за златните резерви на страната, който също е в неделя, пише Bloomberg, цитирана от "Инвестор".
Ако резултатът от вота е положителен, това ще означава, че Централната банка ще трябва да купи поне 1500 тона от ценния метал, които представляват около 7% от световното годишно търсене на метала и ще струват около 56,3 млрд. долара при сегашните цени.

Референдумът е под наслов „Спасете нашето швейцарско злато“, а инициативата е на Швейцарската народна партия.

Исканията са централната банка да преустанови продажбата на благородния метал, както и националните златни резерви вече да се съхраняват единствено на територията на страната. Също така делът на златото от активите на централната банка трябва да бъде най-малко 20%.

При положителен вот Швейцария ще трябва да купува злато на четворно по-високи цени спрямо тези, когато страната започна да продава повече от половината си златни резерви през 2000 г.

Освен това държавата ще трябва да върне на своя територия златото си, което държи във Великобритания и Канада, равняващо се на 30% от общите ѝ резерви.

При заложения срок целите да бъдат изпълнени до 2019 г., Швейцария ще трябва да купува по 300 т злато на година, което до 2019 г. ще я превърне в третия най-голям собственик на злато в света след САЩ и Германия с около 2 500 метрични тона от ценния метал.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини