От х:

Днес в x:

Критики към Бюджет 2015

Икономистът Петър Ганев и Георги Кадиев от БСП разкритикуваха рамката на Бюджет 2015, предложена от МФ. Основният проблем е 8.1 млрд. лв. дълг.
"От първия прочит се вижда липсата на реформи и продължаващата тенденция към задлъжняване на страната ни", коментира Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика, пред БНР.

По думите му догодина трябва да се намери вариант за допълнително свиване на разходите.

Според Ганев прави впечатление, че и през следващите години икономиката ни ще върви с много бавни, почти незначителни темпове нагоре, което със сигурност няма да доведе до подобряване на живота ни. Заложеният дефицит от 3% е прекалено голям и чак през 2017 г. ще влезем в рамките от 2%.

"Макар този проектобюджет да е в известна степен консервативен – няма ги тези оптимистични очаквания за милиард нови приходи, но можеше да бъде малко по-амбициозен, особено що се касае до разходната част. Една от новините е, че например регионалната програма се закрива, това наистина до голяма степен беше политическо харчене на пари", каза още Ганев.

Единствената добра новина е покачване на възрастта за пенсиониране, добави той.

Има тенденция на задлъжняване. Вече имаме 7 години на бюджетен дефицит – от 2009 през 2015, ако приемем, че този бюджет се приеме, с прогнозата 2016-2017 също да сме в дефицит. Вървим си към 10 години, в които сме само на минус, ядосва се икономистът.

По мнението на Ганев няма смисъл да се увеличава данък лихва. По думите му по-важно е да имаме стабилни банки и хората да държат парите си в банковата система, отколкото да пълним бюджета.

Бюджетът за 2015 г. бе разкритикуван и от опозицията. Георги Кадиев от БСП смята, че в него няма никакви реформи. Дори тригодишната средносрочна прогноза е по-лоша отколкото тази, която беше направена през април, смята депутатът.

"Тогава се предвиждаше дефицитът да се движи около 1–1,5%, сега виждам, че е 3% догодина, след това 2,5 и 2% през 2017-а година, т.е. никакво увеличение на приходи като процент от БВП и леко намаляване на разходите", каза Кадиев.

Кадиев разкритикува и политиката на доходите, която предвижда едва 1.9% ръст на пенсиите и свиване с 10% разходите за заплати в администрацията.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини