От х:

Днес в x:

В Бодрово: или няма вода, или е бъкана с нитрати

Татяна Димитрова е сред потърпевшите от безводието

Водата в димитровградското село Бодрово е с многократно превишение на допустимото съдържание на нитрати. И така е от години. Това установява Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев след подаден сигнал от бодровеца Паско Тошев Запрянов. В писмо до РЗИ Хасково д-р Кунчев иска подробни данни за качеството на питейната вода в селото от началото на 2014-а досега, както и за мерките, предприети от здравната инспекция по случая. По информация на министерството на здравеопазването при направените изследвания в периода 2011 – 2013 година 22 проби са отчели превишения. Най-голямото от тях е 208 милиграма на литър при допустими стойности от 50 милиграма.

Нитратите в питейната вода могат да утежнят болестта „Синьо бебе” (Methaemoglobinaemia), превръщайки се в нитрити в тялото. В такъв случай последните реагират с хемоглобина в червените кръвни клетки и се образува метахемоглобин, засягащ способността на кръвта да доставя кислород в клетките на тялото. Бебетата на възраст под 3 месеца са рискова група. Приемът на чай или друга храна, приготвени с вода, богата на нитрати, може да засегне

бебето така, че да не получи достатъчно кислород и да посинее. Тази болест може да бъде смъртоносна или да увреди мозъка или нервите на детето.

По-възрастните хора също са под риск, поради ниската стомашна киселинна секреция. На места, където естественият прием на йод от населението е малък, високите концентрации на нитрати могат да увеличат честотата на проблемите, свързани с щитовидната жлеза.

Повечето бодровци обаче дори не знаят, че водата им е отровена с нитрати. През повечето време те просто нямат вода.

Във високата част на селото 38 – 40 къщи са сред най-засегнатите. Безводието при тях е ежедневие. Хората се спасяват поединично, а дворовете им са са пълни с бидони, пластмасови бутилки и всякакви съдове. “Не пием вода от чешмата. Даже не готвим с нея. Не става за нищо”, казва 70-годишният Явор Дичев. Но си плащат редовно сметките към ВиК. И дори се молят да се установи режим на водата, така поне ще знаят кога чешмите им няма да са пресъхнали.

Възрастното семейство е наредило пластмасови шишета край чешмата в двора в очакване от нея да потече вода и да заредят с живителна течност за известно време.

“Проблемът е, че през 2010-а пускат вода от каптажа “Юртовете”. Там се е намирал селскостопанският двор и замърсяването вероятно е от него. Селото се снабдява от още един водоизточник - “Четалето”, което е с чиста вода. Но резервоарът първо се пълни от “Юртовете”, вода с нитрати, като я изпием, се пуска от “Четалето”. Затова и пробите на здравната инспекция веднъж отчитат ниско съдържание на нитрати, друг път чудовищна концентрация. Просто водата от “Четалето” е чиста, а другата – замърсена. Затова сме депозирали в община Димитровград подписка от 103-ма души с искане да се санира “Четалето” и да се пуска вода само оттам. Кладенецът в “Юртовете” е правен през 70-те години само за промишлени нужди. Сега ни карат да пием промишлена вода, при това замърсена”, обяснява Паско Запрянов, един от инициаторите за подписката.

Има и друга подписка – с искане за референдум за отделяне на Бодрово от община Димитровград и присъединяването му към Първомай. “До 1959 година сме били към Първомай, после административно ни пришиват към Димитровград”, обяснява Паско Запрянов.

По негово мнение каптажът в “Четалето” може да се санира с не повече от 4-5 хиляди лева. “Работа за две седмици за една бригада”, казва той. Но ще реши трайно проблема с чистата вода на селото.

А безводието е друга, по-тежка тема. “Високият край на селото е 220 метра надморска височина. На толкова е и баирът отсреща, където е резервоарът. Няма как да има налягане по естествен път”. Начинът за измъкване от сухите чешми е цялостна реконструция на остарялата водопроводна мрежа.

“Близкото село Езерово, с което някога сме били в една община, получава 4.5 млн. лв. по програмата за развитие на селските райони. Ако минем към Първомай, Бодрово също може да се възползва от тази европейска програма”, обяснява Паско Запрянов. И допълва, че по закон дори с референдум този въпрос не може да се реши, тъй като засяга промяна в границите на две области – Хасковска и Пловдивска. По тази причина отделянето на Бодрово може да стане само с решение на Министерския съвет. “Не вярвам правителството да го направи само заради едно село. Но пък един референдум би показал настоенията на хората и може би дори ще повлияе на кабинета”, смята Запрянов.

Тодор Кръшков

Бойлер тип "Бодрово"
Дворовете на много бодровци са бълни с бидони, варели, шишета
Пластмасовите бутилки винаги са в бойна готовност до чешмата
От тази чешмичка си наливат вода 38-40 домакинства
Водата оставя зеленикави следи по шишетата
Кладенецът спасява донякъде, но водата е твърда, не става за пиене и готвене, нито за пране, твърди Татяна Димитрова
Паско Запрянов с част от преписките
Писмото на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев до РЗИ Хасково

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пи
    питам и отговор не искам
    17 0
    07:09, 28 ное 2014
    да се чудиш къде е безпристрастната коментираща - зрител????
    само вик хасково я "интересува"!!! не ама да .............
Последни новини