От х:

Днес в x:

Бежанците върнаха интернет залите в Харманли

Бежанците препълват залите в Харманли

Прииждащите в България арабски бежанци ни върнаха във времето от началото на века, когато масово процъфтяваше бизнеса с обществените интернет зали. Заради навлизащият активно тогава нет и все още трудно достъпните за обикновения потребител персонални компютри, много предприемачи завъртяха доходоносен бизнес със зали, които въпреки архаичната от съвременна гледна точка връзка, се превърнаха в любимо място за социални контакти на млади и стари. По едно време се стигна дотам, че в залите имаше повече хора от кръчмата. Феноменът почна да отмира 4-5 години по-късно когато мнозина се снабдиха с домашни РС-та. Сирийците обаче върнаха интернет залите отново в употреба,показва обиколка из Харманли, където е най-големия център за бежанци в България. Поне на 4 места в града има разкрити интернет клубове, оборудвани с между 6 и 18 компютъра. Имало и малки капанчета по кварталите, където местни изкарвали пенсионирани компютри и ги вкарвали в употреба.

Почти по всяко време на денонощието в залите има бежанци, разказаха очевидци. Повечето говорели по скайп, други просто сърфирали. Специални кътове Call shop предлагат слушалки за директни телефонни разговори с чужбина. Идвало по-евтино отколкото набирането от личния мобилен телефон.


Поглед отвътре в една от залите разкри куриозна подробност. Над половината компютри има цветна табела с надпис Фейсбук, а над другите табела с надпис -Yahoo. Оказа се че това било за улеснение на сирийците-едните РС автоматично зареждали Книгата за лица, а другите популярната американска търсачка с нейния ценен Mesenger. За незнаещите английски бежанци било трудно да си ги набират сами на екрана. Както и явно да разберат, че от всеки компютър с нет могат да влязат и във Фейса, Гугъл или Яхуу. Като от вица за пушката за бял слон и пушката за син.

Кълвящите по двупръстова система бежанци обаче били много чувствителни към ироничните мимикрии, затова обслужващия персонал сериозно ги насочвал към обособените сектори и търпеливо отговарял на многобройните въпроси.
В началото чужденците недоволствали, че няма клавиатури на арабски, щото в бежанския лагер си имали такива. В Центъра наистина има оборудвана интернет зала, но малкото компютри там били неизменно пренаселени и огромното мнозинство от 1300-те бежанци били офлайн. За щастие на харманлийския бизнес нюх.

Посетителите на залите са основно сирийци, от другата голяма общност в лагера, афганистанската, не се интересували много от мрежата. Що се отнася до пигментираните, които „и говорят“, те по правило повече се интересували от кръчмите вместо от нездравословното взиране в мониторите.

Г.Христов

Предприемчиви местни възродиха традицията на нет клубовете
Каненето в тях става и на арабски
Вътре имат кол център
....скайп
...и специални портали за Фейсбук и Яхуу
Както и гейм зона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Хi
    хiхi
    11 -3
    14:04, 26 ное 2014
    Харманли живна покрай бежанците? Къде е петя да организира протест? Местният ще е я изяде с парцалите!
  • 2
    Ха
    Харманлиец
    6 -9
    14:21, 26 ное 2014
    Скрий са ма овцо
  • 3
    За
    защото
    4 0
    15:38, 26 ное 2014
    "щото"
  • 4
    Ис
    истината
    8 -6
    16:15, 26 ное 2014
    Ако имахме държава до сега тези талибани нямаше да ги има в България.Но нямаме държава и нашите продажни политици лижат задни части на западните си партноьри от ЕС-то и НАТО.А за българския гражданин не ги интересува.Та внасят етакива мангусти.
    • Nq
      nqma takava darjava kato bg
      4 -7
      16:48, 26 ное 2014
      S tq cigani li 6te vi jivni gradabe ab ehora zemete se osvetete , stigate strelq na stotinkata zamisletese
Последни новини