От х:

Днес в x:

Арести и обиски в Столипиново и в ромските квартали в Асеновград и Пазарджик (обзор)

Осъденият за радикален ислям Ахмед Муса и още четирима мъже и една жена бяха арестувани в ромския квартал "Изток" в Пазарджик, съобщи БНР. От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че от 7 часа тази сутрин в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково се е провела специализирана операция на прокуратурата, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за проповядване на антидемократична идеология (чл. 108, ал. 1 от НК)и за пропаганда за война (Глава XIV, чл. 407 от НК).

До настоящия момент са извършени претърсвания на над 40 адреса и са иззети множество веществени доказателства. Към момента продължават процесуално-следствените действия.

Работата на прокурорите и агентите на ДАНС се подпомага от силите на жандармерията. Допълнителна информация ще бъде предоставена, когато това не застрашава действията по разследването, допълват от държавното обвинение.

Арести и обиски в Пловдив и Асеновград

За 80 задържани при антитерористичната операция на ДАНС в „Столипиново”, Пловдив, съобщи TrafficNews.bg. Те са отведени в различни районни управления и в момента служители на ДАНС и прокуратурата ги разпитват. Някои от тях вероятно ще бъдат освободени.

Полицията е отвела ходжи и имами, които водят учебни занятия в месджитите в квартала, както и техни приближени. Правени са обиски в религиозните училища, иззета е голямо количество литература. Работи се по информация, че се проповядва радикален ислям.

Операцията в "Столипиново" е срещу предполагаеми поддръжници на "Ислямска държава". Претърсени са множество адреси. В акцията участват полицаи, жандармеристи, ДАНС и следователи. Има арестувани и от ромската "Шекер махала", съобщи Радио Пловдив.

Ромският квартал "Лозница" в Асеновград също беше блокиран от полиция и жандармерия. По време на специализираната акция беше арестуван и отведен на разпит в полицията ходжата Стефан Димитров. Жилището му беше претърсено, а полицаите са иззели компютър. По първоначална информация обект на мащабната проверка са били и други адреси, както и сградата на молитвения дом в ромската махала.

Операцията в ромския кв. "Изток" в Пазарджик
и ареста на Муса


В Пазарджик са арестувани шест души - петима мъже и една жена, съобщи националното радио.

Акцията е започнала малко след 7 часа, като е била атакувана джамията "Абу Бекир" и няколко къщи. Според свидетели полицаите са нахлули в джамията след сутрешната молитва, където е имало и много деца.

Около 10 часа полицията изведе от джамията духовния водач и лидер на мюсюлманите в ромския квартал "Изток" на Пазарджик Ахмед Муса. Той бе качен в полицейски автомобил и отведен в неизвестна посока. Ахмед Муса е единственият ефективно осъден за разпространяването на радикален ислям, чиято присъда се обжалва.

Запитан какво става, той отговори "Нямам представа", съобщи "24 часа". Муса обясни, че не знае от какво е провокирана тази акция на ДАНС и че нищо не е направил. Не знаел и дали е задържан.

Полицията изведе и хора от блокираните къщи в района на джамията, предаде "Фокус". В два полицейски автомобила бяха изведени няколко души, в единия беше качена жена с бурка. В момента пристигат допълнителни сили на жандармерията, тъй като отвеждането на хората от полицията повиши емоциите на присъстващите. Но положението остава спокойно.

Малко преди 11.30 ч. полицейските сили вдигнаха блокадата на джамията „Абу Бекир и започнаха да се изтеглят от ромския квартал. Това се случи, след като от молитвения дом бяха иззети документи и компютър. След вдигането на блокадата, в двора на джамията влязоха около 30-тина мъже.

Хората коментираха, че задържането на Ахмед Муса е неправилно и че напрежението го създавали силите на ДАНС и МВР.

Акция се провежда и в малката ромска махала на Пазарджик в комплекс "Марица", съобщи националното радио. Извършват се обиски на адреси, както и в джамията. Предполага се, че в някои апартаменти са се провеждали събрания, проповядващи ислямизъм.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини