От х:

Днес в x:

Софтуер ще брани от шпионаж журналисти

За да помогне на журналисти и правозащитници да се защитават от шпионажа на правителствата, Амнести интернешънъл пусна безплатен софтуер, с който може да се провери дали компютрите са следени от шпионски програми, съобщи Дарик, цитирайки АФП.

Софтуерът, наречен "Детект", е представен като първия от този вид, предназначен за широката публика.

Той засича в компютри и мобилни устройства проникнали софтуери за следене, някои от които използват правителствата, обяснява Амнести интернешънъл, чиято централа е в Лондон.

Правителствата все по-често използват технологии, позволяващи им да четат личната кореспонденция на активисти и журналисти и да включват от разстояние камера и микрофон на техните компютри, за да записват подмолно действията им, заяви Марк Марчински от неправителствената правозащитна организация.

"Детект" предупреждава за следене от правителства, които събират информация, за да подлагат правозащитници и журналисти на произволни арести и незаконно задържане, дори на изтезания, допълва Марчински.

Софтуерът "Детект" (Detekt) е създаден от германеца Клаудио Гуарниери, изследовател в сферата на сигурността, посочва АФП. Той е пуснат от Амнести интернешънъл в сътрудничество с фирмите Digitale Gesellschsaft, Electronic Frontier Foundation и Privacy International.

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини