От х:

Днес в x:

След цяла година: ром, налетял на горски и полиция, влезе и излезе от съда

Нападателят на посечения горски/на снимката/ още не е наказан

След цяла година протакане ромът, скочил с трион на лесничей и полицай и ранил първия от тях, накрая бе вкаран в съда тази сряда. Делото обаче даже не започнало, а незабавно било отложено за по-късна дата. Не се явили свидетели. Не стана ясно чии, но може би /както се зарече тогава/ на самия ром, за да обяснят как горският се е посякъл в ръката сам, а заради неговия произвол горкият мургав бил със счупен крак.
Годишното забатачване на случая и продължаващото му отлагане е още по-странно, защото инцидентът от септември 2013-та изглеждаше да няма нужда от доизясняване, поради очевидната доказуемост на това, което се е случило. Цялата схватка бе пред очите /и срещу/ органите на реда.


На 19-ти септември 2013-та година около 20 часа, двама горски от димитровградското лесничейство и патрулка от местното РПУ извършват проверка за незаконна сеч в гората край Радиево. Там засичат 4 бракониерски каруци на роми. Три хукват, четвъртата е спипана. 37-годишният бракониер в нея обаче въобще не му припукало от униформите срещу него и ги атакувал незабавно с предвидения за дървета трион. Замахнал към гърдите на горския Димитър Делчев, но посякъл само лявата му ръка. Служителят се принудил да стреля два пъти със служебния си пистолет във въздуха. Бракониерът не се стреснал, но за щастие се подплашил конят му. Колелото на потеглилата каруца преминало през крака на нападателя и го счупил. Това сложило край на схватката.

Още тогава обаче пострадалият циганин заплаши, че ще съди горския (!?), защото онзи му стрелял с пистолет и това му докарало тежка/всъщност средна/ телесна повреда. Стигна се дотам, че паникьосан от последствията бе не някой друг, а самия горски, който отчаяно ни помоли да не му се показва лицето, когато бе потърсен за коментар. Доведеният почти до нервна криза мъж обясни, че циганите бракониери отмъщавали до 9-то коляно, като сред пострадалите от тяхната вендета горски имало такива със счупени ръце и крака и запалени лични автомобили.

Нещо подобно се случи три месеца по-късно през същата година, когато 29-годишния харманлийски лесничей Михаил Огнев бе вкаран в хасковската хирургия, защото заловил бракониерстващи роми край село Надежден. Огнев пробвали да го секат, но с брадва, а после му счупили главата и пръстите на ръцете. По това време димитровградският случай още даже не бил помирисал съда. И така до ноември тази година.

Нещо повече, няма много яснота кой кого съди в районния съд на Димитровград. Не знаеше и шефът на хасковското регионалното горско Митко Младенов, нито димитровградския прокурор Атанас Палхутев, който се извини, че това не е негов случай. В канцеларията на районния съд обещаха да направят справка, но си останаха само с добрите намерения от петък следобед. Що се отнася до грандиозното 15-месечно забавяне на уж ясен случай, отговорът бе „досъдебно производство". Докато това производство отнема години, случаите на бракониерска сеч стават почти ежедневие, а нападенията над лесничеи все по-чести. И повечето си остават в "производство", освен ако не са в „прекратено производство“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    38 -2
    19:02, 21 ное 2014
    Следващия път циганина да се разфасова и остави на дивите прасета и вълците...
  • 2
    Ни
    Николай Георгиев
    7 -1
    22:06, 21 ное 2014
    Абсурдно е, толкова неграмотен коментар, да има 5 плюса, и само моя минус..
  • 3
    Ни
    нима
    11 0
    08:52, 22 ное 2014
    само огъня или прасетата като първия коментар ги оправя
  • 4
    Ve
    velomaster
    7 0
    09:53, 22 ное 2014
    Горките животни неса виновни,държавата ги пази щото българите не гласуват!
Последни новини