От х:

Днес в x:

Четири общини в Западните Родопи учредиха сдружение за отпадъците

Регионално сдружение за управление на отпадъците учредиха днес общините Доспат, Сатовча, Борино и Девин. Председател на Управителния съвет на сдружението беше избран кметът на община Доспат Антим Пържанов, като на общото събрание участваха и кметовете на община Девин Цветалин Пенков, на община Борино инж. Октай Алиев, зам.- кметът на община Сатовча Илхан Карагьозов, директорът на РОИСВ Смолян Ема Енева, експерти от РОИСВ – Смолян, представители от Областна администрация- Благоевград и на общинските администрации.

Освен вътрешните правила на новото Регионално сдружение се приеха мерки и задачи, за реализиране в близко бъдеще.

Как да се разшири обслужващото депо в с. Барутин и да се използва ефективно, бяха част от важните въпроси, дискутирани на срещата. Родопските управници дискутираха и въвеждането на системи за разделно събиране на отпадъците в четирите общини.

 По закон само ако се сдружат, отделните общини могат да получат финансиране на проекти в областта на управление на отпадъците от европейските фондове, държавния бюджет, ПУДООС или други национални публични източници на финансиране.

Така с учреденото днес регионално сдружение в Доспат, вече стават три на територията на област Смолян. Другите две са Регионално сдружение, включващо общините Мадан, Златоград и Неделино с регионално депо за неопасни отпадъци- Мадан и Регионално сдружение, което обхваща общините Смолян, Чепеларе и Баните с регионално депо за неопасни отпадъци- Смолян.

Община Рудозем депонира отпадъците на собствено депо, отговарящо на съответните нормативни изисквания.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини