От х:

Днес в x:

Просветният министър: Ще има повече пари за образование, но не много

Проф. Танев (вдясно) и Иван Панайотов

Водил съм разговори с финансовия министър, имам принципно съгласие в бюджета за догодина да се предвидят повече пари за системата на образованието”. Това отговори просветният министър проф. Тодор Танев на въпрос на Haskovo.net в кабинета на шефа на инспектората по образование в Хасково Иван Панайотов.

Въпросът беше дали министърът има амбиция да доближи финансирането на образованието в България до европейско ниво. По данни на синдикат “Образование” в КТ “Подкрепа” за системата у нас се отделят 3.1 процента от Брутния вътрешен продукт, докато средният процент за ЕС е 6 на сто.

Нямам големи амбици в тази посока”, отвърна откровено проф. Танев. После все пак уточни, че парите за просвета като процент от БВП за догодина ще бъдат увеличени, но не назова конкретно число. “Такова е намерението на целия Министерски съвет”, допълни проф. Танев.

Просветният министър обикаля училищата в страната за разговори с учители по повод новия-стар Закон за народната просвета. Той бе подготвен по времето на първия мандат на ГЕРБ и дори мина на първо четене в пленарната зала на НС. Междувременно обаче правителството подаде оставка. В предишния парламент нов закон не бе внесен. Сега кабинетът реанимира стария си проект, а проф. Танев има амбицията да разговаря с учители от страната “очи в очи”, по израза на министъра.

След кратката визита в кабинета на шефа на РИО проф. Танев замина за среща с учители в ПМГ Хасково за обсъждане на законопроекта. След това по негово желание той ще посети пострадалото от наводненията през октомври ОУ “Св. Климент Охридски”. “Искам да видя и старата махала, училището между двете църкви”, допълни министърът, чийто баща е от Хасково.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Об
    обикновен
    2 -1
    17:10, 21 ное 2014
    Разгледайте и споделяйте тази страница будни граждани: https://www.facebook.com/pages/Демокрация-в-икономиката-вместо-капитализъм/526966857338134
  • 2
    Фи
    филаделфия
    10 -3
    22:19, 21 ное 2014
    Откъде да дойдат парите за образование, като хранениците на държавата се увеличават, работещите намаляват, а защитниците синдикалисти като Янка Такева притежават депозити в КТБ в размер близо 700хил.лв.
  • 3
    94
    947162
    7 -2
    00:08, 22 ное 2014
    Филаделфия, това за Такева сериозно ли?! Ей, синдикалисти-мафиоти!
  • 4
    Пе
    Пешев
    7 -3
    00:13, 22 ное 2014
    От две места мувам вече че бил Станислав Иванов на заведението на хотела на баща си -до оранжевия мост със МЕмед атаман...Ха да познаем какво парвят отговорА-обсъждат как са се скарали на миналите избори и отгово Б- спазаряват се за местните избори.
    ЕЕЕЕ ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИЯ-ясно е че без ДПС избори в Хасково не се печелят -говорим за кметски и естествено че кмета като иска пак да бъде"избран" бива да се спазари с ДПС...и пазарлъка вече е факт Спете спете хасковлии

Още новини

Последни новини