От х:

Днес в x:

Замразяват минималната заплата

Минималната работна заплата догодина вероятно няма да бъде увеличена, а ще запази сегашния си размер от 340 лв.
Такива са намеренията на финансовото министерство засега, съобщили експерти пред "Преса".

Възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но да бъде не повече от 360-370 лв. Причината за това са мрачните прогнози за икономическия ръст догодина от 0,8-1%, обявени от финансовия министър Владислав Горанов.

Преди няколко месеца КНСБ поиска минималната заплата да се вдигне на 400 лв. Но вече изглежда като мираж дори повишение до 380 лв., каквото беше заложено в тригодишната бюджетна прогноза на служебния кабинет. Работодателските организации от своя страна поискаха замразяване на размера на 340 лв. Окончателното решение ще бъде взето при подготовката на закона за държавния бюджет за 2015 г.

Междувременно ръководството на КНСБ е настояло за нова политика по доходите и нов механизъм за определяне на минималната заплата на неофициална среща с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Този механизъм предвижда тя да бъде в диапазона 45-55% от средната (364-445 лв.) и размерът й да не пада под линията на бедността от 286 лв. след приспадането на личните осигурителни вноски (12,9%) и подоходния данък от 10%. Сметките обаче сочат, че ако минималната заплата остане 340 лв., работникът ще получава реално едва 266,53 лв.

Още при първия кабинет "Борисов" синдикатите поискаха формула на минималната заплата по обективни критерии - по подобие на швейцарското правило за пенсиите, но това срещна съпротивата на тогавашния финансов министър Симеон Дянков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Nq
    nqkoi si
    1 0
    19:41, 21 ное 2014
    te da napravqt taka da se namali bezraboticata i to mladejkata bezrabotica a ne da mislqt kak da rejat i zamrazqvat dohodi za6toto ako horata imat rabota 6te ima i prihodi a kato ima prihodi 6te se pulni i haznata i togava 6te ima pari za po visoki zaplati i po visoki pensii
  • 2
    4ефи
    0 0
    16:33, 24 ное 2014
    защо да не я замразят , нали вдигнаха техните. Н ЕЗНАМ докога ще ги търпим
  • 3
    4ефи
    0 0
    16:38, 24 ное 2014
    знаят че цялата провинция я осигуряват на минимална заплата и нарочно я задържат ниска , и се чудят защо не се пълни хазната имам чувството че нарочно го правят , само незнам ние докога ще ги търпим, няма ли някои които да организира хората от провинцията да се вдигнем и да ги изметем всичките
Последни новини