От х:

Днес в x:

Апелативният съд: МВР и ДАНС се издъниха със 100-те кила хероин

Сребрю и синът му Михаил в съда в Хасково

Апелативният съд в Пловдив освободи двамата земеделци – баща и син, задържани за рекордното количество 112.320 кг. хероин, съобщиха пловдивски медии. Бащата Сребрю Сребрев и синът Михаил Сребрев бяха арестувани в района на свиленградското село Щит в близост до турската граница. Акцията бе съвместна – участваха МВР и ДАНС. Наркотикът бе оценен за нуждите на съдопроизводството на над 13 млн. лв.

На 14 ноември хасковският окръжен съд остави двамата зад решетките с постоянна мярка “задържане под стража”, въпреки че в залата стана ясно, че операцията по задържането им е била проведена крайно небрежно и непрофесионално. Бащата Сребрю дори не е докосвал чувалите с дрогата, а това е било потвърдено и от полицаите, които са го задържали. Синът пък орял с трактора и изобщо не е слизал от машината, която се намирала в нивата.

Апелативните магистрати намериха, че първоинстанционният съд в Хасково неправилно е преценил, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка. Доказателствата по делото, събрани на този етап, не обосновават в достатъчна степен извода, че двамата обвиняеми са извършили деянието, в което са обвинени, смятат пловдивските апелативни магистрати.

Съдът прецени, че реализираната от правоохранителните органи акция е професионално неиздържана и са нужни значителни по обем допълнителни усилия от разследващата институция за установяване съпричастността на двамата към повдигнатото им обвинение.

В съдебното заседание в Хасково адвокатът на задържаните баща и син – Веско Георгиев, изнесе впечатляваща пледоария, незнайно защо пренебрегната от съда. Юристът посочи, че съдебното минало на Сребрю – излежаната 17-годишна присъда за убийство, не може да бъде причина за обявяването му за виновен в този случай. “Клиентът ми се е оказал най-подходящият човек да се появи на пътеката, край която са били скрити чувалите с хероина. Ами ако оттам беше минала учителка по музика? Тогава какво щяхме да правим?”, пледира адвокатът. Той допълни, че професионализмът изисква да не се бърза, да се изчака заподозреният да стигне до чувалите с дрога, да ги вземе в ръце, да се проследи къде ще ги отнесе. Вместо това полицаите са му скочили и са му щракнали белезниците, преди да е стигнал до дрогата, без дори да я е докоснал.

След залавянето на рекордната пратка в Хасково пристигна самият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, за да се похвали с акцията на полицията. В областната дирекция на МВР бе дадена нарочна пресконференция, на която бяха обявени подробности от операцията.

Определената от Пловдивския апелативен съд мярка за неотклонение за двамата е най-леката - "подписка".

Тодор Кръшков    

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Rc
    rc
    21 -5
    14:12, 20 ное 2014
    izdanihte li sa mi6ki nqma povi6enie i bonus za praznicite xaxaxa
    • Ac
      AC
      37 -5
      16:23, 20 ное 2014
      Когато стигне до децата ти, пак така ли ще злорадстваш? В храстите край с.Щит най-свободно се разхождат предимно учителки по музика, даже някои си тананикат.
  • 2
    2*
    2*2
    8 -1
    14:44, 20 ное 2014
    Ya ama kurdite ne slusat advokati madvokati
  • 3
    Ст
    странен
    18 -3
    18:16, 20 ное 2014
    Правилно е решил съдът, това дава вяра, че още хероин ще влезе, че някой бая парички е гушнал и, че горко на децата ни!!! Много вяра, много нещо!!! Когато детето ти умира от свръхдоза и същият съд каже, че няма доказателства че еди-кой си му я е продал, ще те питам в кого ти е вярата!
  • 4
    Az
    az_1416501702
    14 -1
    18:41, 20 ное 2014
    подкрепям коментара на "свой"......пълна трагедия - жалко за народа ни в тази ни мила държава .... ба ти и съдебната система ба ти и държавата .....
  • 5
    Am
    amjik
    16 -4
    19:19, 20 ное 2014
    За трепане сте бьлгарите...без децата......13мил.мале мале,и са ги пуснали браво мрьсотии...
  • 6
    So
    sokadjik
    5 0
    20:32, 20 ное 2014
    seki se spasqva v tazi darjava kak da si iskarva parite brato nqma pari ciganite to4at darjavata s detski i razni prostotii turcite to4at evro fondovete bat boiko i cqlata kompaniq v parlamenta gi boli fara na trupat posle vadqt v 4ujbina i si4ko e zakonno pak nie obiknovennite balgari sme tolko qdosani ozvereli 4e ne heroin emi korabi po susha shi prekarame za pari za da sme spokoini 4e kogato ima hlqb i liobov decata rastat shtaastlivi .zatova mishki ne se iskazvaite zashtoto parvo za da obvinim tiq dvamata uj zemedelci trqbva da vkarame v zatvora po gore pisanite figori i togava mojebi shte zajiveem shtastlivo kato v prikaska
  • 7
    Сп
    Специалист
    18 0
    21:28, 20 ное 2014
    На МВР не му трябват "мускули" а му е необходим "мозък". И какво като са стояли 20 човека гранични ушанки с автомати и са чакали дядото.....Всеки човек с малко правна култура щеше да знае как да постъпи.....нека, докато такива акълии като Светльо Лазарчето са глав . секретари съда ще се смее на "спец" операциите на МВР....Смешковчи...поне като не знаете се махнете има по кадърни хора :)
    • Се
      сервитьор
      7 0
      08:49, 21 ное 2014
      Колега не с правна култура,а с оперативно майсторство е трябвало да бъдат заловени,ако наистина те са съпричастни към тази така сътворена историйка.А,що се касае до "мозъците"те и на предишните и на по предишните,да не продължавам да се връщам във времето не са им трябвали.На тях им трябват послушници-некадърници-изпълнители.Виж само кои са последните директори и се получава огледалния образ за подчинения.Така е във всички сфери на държавата - а бе то няма държава, а ние се ядосваме.
  • 8
    Тъ
    ТЪПАЦИ
    16 -1
    07:19, 21 ное 2014
    Нали има "голям окръжен прокурор" и "окръжна съдийка, пък и" шеф" на хасковската полиция които за нищо не стават
    • Тъ
      ТЪПАЦИ
      11 0
      07:33, 21 ное 2014
      така е,за нищо не стават ,само да въртят техните игри,само за властта си мислят,ама има господ
  • 9
    88
    889
    7 0
    09:02, 21 ное 2014
    Полицията да ги научат да събират годни доказателства,а съдът да се научи да съди както трябва.
  • 10
    F1
    F1
    2 0
    19:33, 23 ное 2014
    Vesko Georgiev nai velikia advokat,a Maksim Belov si be6e i si ostana korumpirana mi6ka daje i v VIK
  • 11
    2*
    2*2
    0 0
    17:29, 25 ное 2014
    ot vsickite nacalnici i.petrov bese nay tarikatiya.licno piyani tiracii ot koito nyakoi nesa na svoboda sa mi kazvali ce s dobri cervniya sa prastali kakvoli ne v turciya,mnogo dobre poznavam maksim belov,vilco stove,altinov, v.kutilov I vsicki,vsicki.
Последни новини